Annons

Britter har sämst tillgång till cancerläkemedel

Storbritannien hamnar längst ner på listan över hur god tillgång
europeiska innevånare har på cancerläkemedel. Det visar en analys av
svenska forskare som presenteras vid Asco-kongressen i Oralndo.

4 jun 2009, kl 13:12
1

Annons

Fransmän är de som har bäst tillgång till läkemedel mot cancer medans britterna har den sämsta. Det visar en kartläggning som de svenska forskarna Nils Wilking och Bengt Jonsson vid Handelshögskolan har gjort. De presenterade sina resultat på den pågående cancerkongressen Asco, i Orlando, USA.

Svenskarna har tittat på de fem största europeiska ekonomierna, Franskrike, Storbritannien, Spanien, Italien och Tyskland mellan åren 1998 och 2008. De har analyserat data från IMS och konstaterar att man i Frankrike spenderar mest pengar per capita på cancerläkemedel. Där har medborgarna också den bästa tillgången till nya behandlingsformer medans man i Storbritannien är mer långsam med att introducera nya läkemedel

De övriga tre länderna hamnar i mitten på en nivå som liknar varandra. De svenska forskarna konstaterar att skillnader i användningen av cancerpreparat reflekterar hälso- och sjukvårdssystemen i stort. De menar också att överlevnaden för cancerpatient i Storbritannien är lägre än i andar västeuropeiska länder.

Också vad gäller kirurgisk behandling av vissa cancerformer ligger den brittiska vården efter enligt studien. Lungcancerpatienter opereras till exempel omkring hälften så ofta där som i Sverige.
– Kurvan för hur mycket cancerläkemedel som används i Storbitannien kryper sakta uppåt men de ligger fortfarande långt efter andar europeiska länder. Det ska bli intressant att se resultaten av hur läkemedelsanvändningen korrelerar med behandlingsresultat i de kommande årens Eurocare och Globalcan-studier, sade Nils Wilking till nyhetstjänsten Pharmatimes. 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer