Annons
Startar API-tillverkning i Europa

Startar API-tillverkning i Europa

Det franska läkemedelsföretaget Sanofi planerar att börja tillverka aktiva ingredienser till läkemedel i Europa för att minska risken för restnoteringar.

25 feb 2020, kl 13:37
0

Annons

För att minska sårbarheten och beroendet av tillverkare i Kina och Indien för aktiva substanser (API:er) till läkemedel planerar läkemedelsbolaget Sanofi att starta ett nytt företag i Europa. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Det nya företaget ska enligt pressmeddelandet placeras i Frankrike och säkra nödvändig API-tillverkning och lagerhållning ”som är kritisk för patienter i Europa och annanstans”.

Förser sajter i Europa

Vilka API:er som ska tillverkas i det nya bolaget framgår inte av pressmeddelandet. Bolaget kommer, när verksamheten är igång, att vara världens näst största API-tillverkare med 3 100 medarbetare och ha en förväntad försäljning på en miljard euro 2022, enligt Sanofi.

Bolaget ska både förse Sanofis egna produktionssajter i Europa med API:er men också sälja till tredje part. Många läkemedelsföretag köper sina API:er från tillverkare i Kina och Indien, som många gånger står för huvuddelen av de aktiva substanser som ingår i vanligt använda mediciner i Sverige och Europa.

Corona ger risk för brist

I samband med coronavirus-utbrottet i Kina aktualiseras på nytt frågan om hur sårbar läkemedelsförsörjningen är och i EU uppmanas nu läkemedelsföretagen att göra allt de kan för att förebygga att det uppstår brist på läkemedel, något som Läkemedelsvärlden rapporterat om.

Det nya API-bolaget, vars namn ännu inte är känt, planeras att börsnoteras på Euronext Paris 2022, enligt pressmeddelandet.