Annons

Tro gör det osannolika sannolikt

18 nov 2014, kl 10:56
30

Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Alternativmedicintroende är ofta otroligt säkra på sin sak. Som till exempel att kolloidalt silver kan bota allt. Till och med ebola. Det måste vara skönt att vara så övertygad. Men förstår de inte hur osannolikt det är att något som världens samlade medicinska expertis hittills gått bet på kan botas av lite silvervatten.

Då brukar argumentet att alternativmedicinen motarbetas av den giriga läkemedelsindustrin dyka upp. Men några ordentliga vetenskapliga studier presenteras aldrig, bara en massa anekdoter om hur någon tillfrisknade mirakulöst.

Att läkemedelsindustrin inte är intresserade av att bota någon brukar också nämnas i de sammanhangen. Och det finns ju visst mirakelmediciner inom skolmedicinen. De heter bland annat antibiotika och vacciner. De är inga universalmediciner, utan fungerar förebyggande och behandlande mot specifika sjukdomar. Men de har förhindrat miljontals dödsfall.

Ibland heter det också att industrin hellre vill göra sjukdomarna kroniska, för då fortsätter de att tjäna pengar på de sjuka. Att säga det är ett hån mot alla hårt arbetande forskare där ute. Visst har många sjukdomar blivit kroniska idag. Men då glömmer man att de tidigare var dödliga eller mycket besvärliga. Ta till exempel hiv. Eller hur vardagen blivit mycket bättre för patienter med reumatiska sjukdomar sedan TNF-hämmarna kom in i behandlingsarsenalen. Och nu kanske PD1-hämmarna kan göra prognosen för patienter med spritt malignt melanom lite mindre fruktansvärd.

Om det var en konspiration inom läkemedelsföretagen, borde den inte då ha läckt ut? Bara de tio största läkemedelsföretagen har nästan en miljon anställda tillsammans. Det är ganska många människor som ska hålla en och samma hemlighet. 

Borde inte konspirationen också innefatta all världens politiker? Det borde ju vara i politikernas intresse att deras väljare blir friska för så lite pengar som möjligt. Politikerna brottas ju ständigt med att få ihop sjukvårdsbudgeten.

Ju mer man tänker på det, desto fler människor skulle rymmas inom en sådan här konspiration. Ganska snart inser man att miljontals människor omfattas. Borde inte de insatta kräva att botas eller behandlas och på så sätt slippa alla sjukdomar? Borde de inte kräva samma sak för sina familjer och vänner? Under den här tyngden av orimlighet faller konspirationen snart ihop. Men det innebär också att man tänker, inte tror.

Kanske det är en trygghet i att veta att det finns ett mirakelmedel där ute som kan rädda oss alla. För alternativet, att vi inte vet allt om alla sjukdomar, kan kännas otäckt och skrämmande. Tro kan försätta berg, men oftare försätter den rimlighet. 

 

30 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Mycket djuplodad analytiskt artikel. Efterforskning och granskning av fakta i världsklass, som verkligen ger en nyanserad bild av alternativmedicin.
  Tack för en vetenskaplig analys !

 2. Hmmm, alternativmedicin säger du.
  Du pratar om orginalmedicin.
  Den där kemiska skiten läkarna prånglar ut är väl alternativmedicin om något…
  I väldigt många fall ej testat ordentligt.
  Det du kallar alternativmedicin är ju oftast beprövat sen tusentals år.
  Återkom när du har nåt vettigt att säga.

 3. “men förstår de inte hur osannolikt osv.”
  Det är ju där poängen ligger i att man på något sätt får hjälp, blir hjälpt där man tidigare ej blivit hjälpt & i många fall stämplats som besvärlig patient.
  Förstår inte detta osannolika drev & smutskastande så fort människor i behov av hjälp hittar fungerande metoder som den vanliga vården går bet på & då är det ” tro & inbillning”?!
  Patienten får hjälp, lindring & även i en del fall blir botade, perfekt för är inte syftet detta i första hand eller?

 4. Skillnaden mellan att tro och veta inom medicinen handlar för mig om att ta det etiska ansvaret för att inse skillnaden. Till skillnad från Amina tycker jag inte att det är ett problem att de som ägnar sig åt eller använder okonventionella terapier tror – problemet är att de inte vet när det är direkt olämpligt! Argumenten från Andreas och Christian illustrerar detta på ett fantastiskt vis. Det ena är ett argument helt utan bevisinnehåll som förutsätter en helt statisk världsbild för att ha någon validitet överhuvudtaget, det andra brister fullständigt i insikten av hur man faktiskt testar effekt och resultat av interventioner. Den medicinska historien är full av utsorterade “testa-och-se”-behandlingar, och fler och fler av de kvarvarande prövas och bedöms hela tiden – att patienten blir frisk är inte det medicinska målet, det senare handlar om att veta varför! Något anhängare av okonventionella terapier borde ta sig en rejäl funderare över och sedan hänge sig åt samma informationsplikt om interventionerna som den konventionella medicinen har. Vill patienten fortfarande ha en terapi som baseras på chakrabalansering, miasmer, himlakroppars rörelser, guruns föreställningar eller överdrivna och okontrollerade extrapoleringar – fine, alla är profeter i sin egen pulpet.

 5. haha, kan inte låta bli att högutbildade människor som ni är så grundlurade. Rekkomenderar dig att se “Cancer the forbidden cures” http://www.youtube.com/watch?v=km2cqQNFtEs så kanske du börjar fatta hur världen igentligen fungerar ( mycket intressant dokumentär för övrigt). Kommersiella intressen är det enda som styr här, det finns INGET intresse av att hitta ett bot på cancer utan biverknigar då detta är en MILJARD industri och varje patient omsätter i snitt miljoner, inbillar du dig på riktigt att dessa läkemedelstillverkare skulle vilja gå miste om denna kassako? Vakna kära du..

 6. För övrigt kan jag inte låta bli att skratta högt då dessa små viktigpettrar förkastar aaaaalllllt som inte är baserat på “forskning och vetenskap” vilken forskning då??!! Den köpta studien som läkemedelsföretgaen betalar bra för att någon forskare ska ta fram. Vakna, vi lever inte i en god värld DET är att “tro” om något , på saker som inte fungerar i praktiken. Ett exempel: En god vän till mig är svårt hjärtsjuk, till 99% är sjukdomsbilden en biverkning av en hjärtmedicin som sattes in för 17år sedan i samband med en infarkt. Bolaget som tillverkar medicinen köpte en vetenskaplig studie (forskning) där kom man fram till att medicinen i fråga skulle sättas in vid ett specifikt värde, för enkelhetens skull kan vi kalla det 1,2. då tyckte bolaget att man tjänade för lite , Då köpte man en ny så kallad vetenskaplig studie där kom man fram till att medicinen fungerade bättre om den sattes in vid ett värde på 0,8, då tjänade bolaget 13 miljarder på ett år, idag sätts medicinen in vid 0,4. Hurra för forskning!

 7. Jag tycker mest att det är sorgligt att skolmedicinen inte vågar ta alternativa metoder på allvar. Så fort någon kommer på något som inte innehåller kemiska preparat och som har passerat ett läkemedelsbolag (=billig lösning) går skolmedicinarna igång. Läste för ett tag sedan att i läkarutbldningen i flera andra länder ingår två års studier i alternativmedicin. Varför är det inte så i Sverige? Då skulle även läkarna kunna rekommendera alternativa behandlingar när de konventionella misslyckas.

  Jag tycker också att det är respektlöst att klassa människor som blivit hjälpta av alternativa metoder, där skolmedicinen gått bet, för mindre vetande. Allt behöver inte vara vetenskap för att vara sant… eller hur?

 8. “Om det var en konspiration inom läkemedelsföretagen, borde den inte då ha läckt ut? Bara de tio största läkemedelsföretagen har nästan en miljon anställda tillsammans. Det är ganska många människor som ska hålla en och samma hemlighet. ”
  Det kallas för PARADIGMSKIFTE Amina Manzoor. När man byter en paradigm, där en tro/teori som många delar plötsligt byter skepnad händer sånt här. Det händer på flera plan just nu. Tron på att mättat fett är farlig är ett annat exempel. Paradigmskiften har hänt flera gånger genom historien. Tänk själv hur de kände sig, som hävdade att jorden var platt. Där kan vi snacka konspirationsidéer bland de som plötsligt hävdade att den var rund.. Men det är inte konspirationer, det är utveckling. Tack och lov.

 9. Läs det här och dra paralleller.
  http://www.kostdoktorn.se/diabetesmottagningen-ville-inte-lyssna-utan-anmalde-mig-till-socialen

  En mamma lyckades hjälpa sin 9-åriga son med typ 1-diabetes att bli friskare och må bättre genom att äta mindre kolhydrater. Resultatet av att mamman hjälpte sitt barn? Diabetesmottagningen på Karolinska anmälde henne till socialen!
  SÅ. Många har upptäckt denna behandling av diabetessjuka. Mindre kolhydrater mer fett. Etablissemanget tror inte det är möjligt. De lever i en annan paradigm, de tror hjärnan skadas om man inte får tillräckligt med glukos.
  Tillhör då diabetesmottagningen och alla som tror på livsmedelsverkets råd en konspiration? NEJ, de tillhör en förändrande paradigm.

 10. Allt behöver inte vara vetenskap för att vara sant, men om det är sant kommer vetenskap kunna konfirmera det. Förr eller senare.

 11. Hej Anna, Sanna och några av de andra.
  Kan jag bara få namn och kontaktuppgifter till fuskande bolag, goda vänner, nioåringens familj med flera som nämns här?
  Jag är frilansjournalist och kommer att gå till botten med historierna.
  Det kan bli otäcka frågor. Typ, Vill du berätta din historia offentligt? Vilka namngivna personer kan bekräfta din fantastiska historia?
  Men att sanningen kommer fram är väl inga problem?

 12. Hej Håkan !
  Trevligt med en frilandsjournalist på hugget. Varför inte ta och ta en titt på lite flummig naturmedicin som har tvångsklassats av läkemedelsverket för dess goda medicinska verkningar, tex Glukosamin, som efter detta dubbades i pris. Ja, det är ju konstigt att läkemedelsverket ger sig i kast med sådant flum som naturmedicin.

  http://www.janusinfo.se/Nyheter/Nyhetslista/2001/Beslut-att-glukosamin-klassas-som-lakemedel/

  Sen kan du ju kolla upp ett annat stigmatiserat naturligt preparat som unisont har förkastats av den svenska forskarvärlden i decennier trotts välkända positiva medicinska verkningar….jag älskar att kasta denna tårtan i ansiktet på det självutnämnda vitrocksprästerskapet… Cannabis 0_O. Efter år av förlöjligande och förnekande har vi nu äntligen denna lilla unika plantan i Svensk sjukvård. Hur känns det nu i hjärtat, är det som en liten hemmagjord bohemkniv i hjärtat ?

  Men nu kanske ni tror jag är en fanatisk homeopat, då tror ni fel. Jag har bara extrem svårt för när så kallade läkarskribenter kastar ur sig diskurser från medeltiden och vägrar att ha en nyanserad bild av verkligheten, som är som sådan, att ni inte är allvetande skräphögar med svar på allt.

  Bete er som forskare, inte som psykotiska sektmedlemmar.

 13. Hur ställer ni er till uttryck som “anekdotiska data” ?
  Citat ur Dagens Medicin….. “Hur det kommer sig att glukosamin, som finns naturligt i ledvätska och som komponent i brosk, har verkan är ännu okänt. – Jag har själv undrat över varifrån den smärtstillande effekten kommer. Det finns ju dock gott om anekdotiska data och en ganska övertygande vetenskaplig dokumentation som bekräftar den.”

  http://www.dagensmedicin.se/nyheter/snabbgranskning-gav-gront-ljus-for-glukosamin-i-sverige/

 14. I huvudsak bra argumentation, men det följande håller inte:
  — “Att säga det är ett hån mot alla hårt arbetande forskare där ute.”
  Problemet är att pseudovetenskaparna som lanserar sina fejkmediciner också besvärjer martyrkomplex och förföljelse. Det finns en massa folk som tror på dessa fejkmediciner och ett lika stort antal som inte vet vem de skall tro på: den etablerade industrin och den bedrägliga delen av alternativmedicinen. Människor bör undervisas i hur de med eget nyktra och kritiska förstånd bedömer argumentens hållbarhet — och då hjälper inte emotioner, hur fult än de pseudovetenskapliga kvacksalvarna än uppträder och beter sig.

 15. Det skulle vara kul att få mer information kring hur LmV och Apotekarsocieten finansieras. Hur oberoende är ni egentligen……

 16. Hittade denna pärla, vad vi dog av år 1900 jämfört med idag. 1900 hade ju de naturprodukter som “använts i 10000 år” visserligen bara använts i 9900 år men skillnaden mellan tiden utan vetenskapligt beprövade läkemedel och den med är rätt slående.

 17. Hur kommer det sig att det är helt ok att vara så nedlåtande angående människor som “mirakulöst” blivit friska av någonting? Dessa människor är ju så otroligt lyckliga och vill ju inget annat än att få dela med sig av sina upplevelser och sin hälsa/kunskaper om hur de vann hälsan!
  Hur kommer det sig att alternativa medel/örter naturlig läkedom/medicin står på en sida och läkemedel som läkare kan skriva ut på den andra sidan?
  Varför ska dessa två stå i motsats till varandra?
  Jo ett svar finns = PENGAR!
  När det gäller framforskade syntetiska läkemedel får man patentera dessa och kan därmed tjäna pengar på dem, men naturliga läkemedel får man inte patentera så därför går det inte att tjäna samma mängd pengar. Man får alltså forskaranslag för att framforska syntetisk medicin men får inte det vad gäller naturliga medel då dessa är naturliga och inte går att patentera.
  Det finns många som vet att man kan bli bra från tex tandlossning med hjälp av vitlök, men en tandläkare får inte tala om detta, de får inte ge sådana tips för detta finns ingen forskning på eftersom vitlök är naturligt.
  Från blomman som heter Fingerborgsblomma utvinner man hjärtmedicinen digitalis, som har medicinsk användning som hjärtmedicin,
  Från barken av pilträd utvinner man salicylsyra, vilket var föregångaren till dagens syntetiska huvudvärkspulver.
  Magneter är bra pga att de sätter fart på JÄRNET som finns i blodkropparna så att syret kommer i snabbare omlopp osv osv
  Så all den kunskap om örter medicinalväxter och alternativ medicin borde man använda också, då den många gånger är snällare mot kroppen än syntetiska läkemedel.
  Ta tex kamomillte som är superbra mot magkatarr, den är samtidigt lite avslappnande men har inte farliga biverkningar.
  Och angående kostomläggning vid diabetes är det helt klart att det är en fördel att undvika de stärkelserikaste grödorna, och att inte ALLA dietister och läkare vet detta är mig en stor gåta!
  Detta har man vetat sedan Bantings tid, alltså hundra år minst. Det är ju nämligen så att när man äter:
  en kokt potatis så blir det 1 dl socker i kroppen
  en dl kokt ris blir 1 dl socker i kroppen
  en dl pasta blir 1 dl socker i kroppen
  osv likadant med majs
  Och dessutom när man blandar stärkelse med protein och fett så får man en väldigt långsam matsmältning! Detta skapar i sin tur ett otroligt insulinpåslag!
  Som är helt i onödan eftersom man kan äta ovanjordgrönskaer och sallad till maten istället.
  Så därför är det inte bra för en diabetiker att vare sig äta dessa grödor när de är kokta eller när de blandas med protein och fett.
  Så jag förstår inte varför man inte kan dra nytta av all kunskap istället för att låta de företag som vinner pengar få ha företräde hela tiden!
  Att man inte tar reda på lite mer innan man skriver en sådan här artikel är också underligt..

 18. Eva, de naturmedelsbutiker som finns i varenda hörn, jobbar de ideellt? Företag som Weleda och Green Medicine finns bara till för det allmännas bästa? Jag tror att det sådana som Amina och jag vänder oss mot är kvacksalveriet, att det finns gott om människor som profiterar på de allra sjukastes hopp just för att de hört talas om “mirakulösa” tillfrisknanden. Jag vänder mig också mot missuppfattningen att allt “naturligt” är risk- och biverkningsfritt. Diu tar själv upp två bra exempel, om du går lite över önskad dos för digitalis så är det livsfarligt. Tugga för mycket salix och du får blödande magsår. Håller med om att det kan finnas medicinska upptäckter att göra bland blommor och blad men om läkemedelsföretagen inte gör det, vem gör det då? Vilka enheter ska ta de ekonomiska riskerna som det innebär med forskning och klara de rigorösa säkerhetskrav som samhället ställer?

 19. Hur kan det komma sig, att så många läkare, förutom i Sverige då såklart, använder sig av alternativmedicin? Det måste ju betyda, att läkarna i andra länder (ofta är det läkare) är totalt korkade till skillnad från de svenska snillena, som enbart vill använda sig av kemikalier? Låter detta rimligt i era öron? Inte i mina, då jag så ofta både på Irland och i Tyskland fått alternativmedicin när jag varit sjuk. Och, som tidigare sagts, är det något som är obeprövat så är det väl kemikalierna som pumpas i folk med mycket tvivelaktigt resultat. Skäms.

 20. Fördummande kommentarer kring att “silvervatten” skulle bota allt, förändrar inte det faktum att silverjoner och silvernanopartiklar i oligodynamiska mängder, effektivt neutraliserar svampar, virus och bakterier.Ta en hastig titt på Medline eller Pubmed så kommer du bli förvånad. Jag hjälper dig med en intressant studie här:

  Silver Nanoparticles as Virucidal Agents.
  Virucidal agents differ from virustatic drugs in that they act directly and rapidly by lysing viral membranes on contact or by binding to virus coat proteins. Nevertheless, the interaction of AgNPs with viruses is still an unexplored field. However, the mechanism of action of AgNPs as an antiviral and virucidal has been studied against several enveloped viruses. Recently, it has been suggested that nanoparticles bind with a viral envelope glycoprotein and inhibit the virus by binding to the disulfide bond regions of the CD4 binding domain within the HIV-1 viral envelope glycoprotein gp120, as suggested by Elechiguerra and colleagues [47]. This fusion inhibition was later elegantly demonstrated by Lara and colleagues [19] in their latest report.

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3199605/

  Dessutom så har Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten gått ut med att han vet att kolloidalt silver har effekt på de flesta virus:

  http://newsvoice.se/2014/10/31/folkhalsomyndigheten-erkanner-att-kolloidalt-silver-fungerar-mot-virus/

 21. Det har publicerats en serie intressanta artiklar skrivna av två amerikanska läkare, infektionsläkarna Eric Gordon, MD och Kent Holtorf, MD. De har stor erfarenhet av kolloidalt silver som man i detta sammanhang kallar för ?silver hydrosol?.

  Man redovisar den effekt produkten har på bakterier, svampar och virus. Speciellt pratar man om problematiken kring infektioner i de övre luftvägarna, som ofta orsakas av virus. Trots det försöker skolmedicinen felaktigt behandla dessa infektioner med hjälp av verkningslös antibiotika. Ett bra fungerande kolloidalt silver är de båda läkarnas rekommendation istället. Det tar nämligen både svampar, virus och bakterier… Även den positiva effekt silverjoner har på cancer berörs i artiklarna.

  Något svenska läkare och vårdpersonal borde ta till sig. Artiklarna är laddade med vetenskapliga referenser.

  http://www.imref.org/articles/pdfs/Townsend_I.pdf
  http://www.imref.org/articles/pdfs/Townsend_II.pdf
  http://www.imref.org/articles/pdfs/Townsend_III.pdf

 22. Min erfarenhet är att KS alltid fungerar mot bakterier och virus. Utan biverkningar. Antibiotika behövs inte längre. Så skönt för både tvåbenta och fyrbenta.

 23. Hur ser världen ut om 50 år? Har en syn om att läkemedelsbranschen äntligen kommer att få stämpeln kvacksalveri för sitt sätt att låta patienter tro att mediciner läker! Finns inget syntetiskt som läker, endast det naturliga och din kropp i sin renaste harmoni som botar dina sjukdomar. Sjukdomar som kommer från vår skräpmat, gluten pastöriserad mjölk och socker samt otaliga biverkningar från läkemedel vi tvingas i. Jag håller mig frisk med en ren kost och Kolloidalt Silver. De som förtalar KS har ingen erfarenhet av det!

 24. Det ena utesluter inte det andra. Vi väntar på att den traditionella vården ska börja samarbeta med det som kallas alternativt för tillfället. Det är inte tron som har gjort människor friska vid vara sig alternativ eller traditionell vård. Bägge metoderna behövs, och verkar där de gör mest nytta.

  Om nu tro vore så verkningsfull, varför använder sig inte traditionell vård av lite mer tro? Det ger ju inga biverkningar……

 25. re Joakim Söderberg
  som ställer frågan “Eva, de naturmedelsbutiker som finns i varenda hörn, jobbar de ideellt?”
  Naturligtvis jobbar dom inte ideellt men det finns en stor skillnad.
  Funkar dom inte så köper folk inte dom. I skolmedicinsk vård har du inget val.
  Vidare Joakim så gav du oss denna länken: “http://www.vox.com/2014/11/16/7223443/causes-death-america”
  Mycket intressant. I detta diagram ser vi effekterna av hur hygienen och kunskap påverkar livslängden.
  Fick sjukhussjuka efter en operation i foten. Trist att inte antibiotikan funkade. Det gjorde dock silvervattnet som togs både in och utvärtes.
  Det tog tre dar att fixa det som antibiotikan inte lyckades med på veckor.
  Att inte vaccinationer hamnar under kvacksalverilagen är märkligt.
  På varje vårdcentral hittar man skyltar med rekommendationer om influensavaccinering. Detta samtidigt som man i läkarboken kan läsa om begränsad nytta för riskgrupperna som skyltarna avser.
  Rekommenderar intresserade följande redovisning 200år på fyra minuter.
  https://childhealthsafety.wordpress.com/graphs/
  Som någon sagt tidigare ” vi står inför ett paradigmskifte”
  Att det är nära förstår vi genom att man nu försöker svälta ut Putin och Ryssland genom bensinprisdumpning för att få igång ett krig för att stoppa planerna på ny internationell bank och valutaorganisation.
  Förhoppningsvis kan detta BRIC-ländernas (Brasilien ,Ryssland, Indien och China) initiativ på ett nytt ekonomiskt system få fler goda möjligheter med sig som exvis sanering av läkemedelsbranchen ,bankväsendet och ny spridd öppen kunskap.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här