Nedmonteringen av den professionella farmacin i Apoteket AB

24 feb 2010, kl 16:19
1

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Häromveckan angavs det i en artikel i Svenska Dagbladet att den nya
styrelsen i Telia väckt debatt. Att den nye ordföranden saknade
erfarenhet och kompetens inom telekom hade kunnat accepteras om den
funnits hos någon av de andra styrelseledamöterna, vilket inte är
fallet.

Parallellen med Apoteket AB´s nya styrelse är uppenbar.

Jag var under 90-talet som marknadschef i Apoteksbolaget av och till föredragande i dess styrelse. I den ingick ordföranden i Läkarsällskapet, en f d generaldirektör för Socialstyrelsen, två styrelseproffs från näringslivet samt ledande sjukvårdspolitiker och administratörer. Utöver genomgång av bolagets marknadssituation ägnades stor del av diskussionen åt omvärldsfaktorer som utvecklingen inom sjukvård och läkemedelsområdet, inte bara i Sverige utan även internationellt.

Den kompetens och det engagemang som fanns i styrelsen då har uppenbarligen vidmakthållits i efterföljande styrelser till och med den som leddes av Per Båtelson, men som i uppmärksammade former tvingades att avgå. Nu har en ny styrelse utsetts med tydlig detaljhandelprofil Bland dess första åtgärder var att avsätta nuvarande VD, vilket inte var oväntat, men motivet att det behövs en ny ledare med erfarenhet från detaljhandel i konkurrens, tyder på en ny inriktning av företaget.

Hur är det då med de nya apoteksföretagen. Det kan konstateras att Apoteket Hjärtat till sin styrelse rekryterat Anita Berlin, disputerad apotekare med bred erfarenhet av läkemedels-forskning och sjukvårdsfarmaci. I styrelsen för Vårdapoteket ingår det medlem med  erfarenhet från Life Science. Kanske har dessa företag bättre förstått innebörden av att läkemedel inte är vilken vara som helst, de är den viktigaste insatsfaktorn i sjukvården och att apoteksverksamheten till största delen är skattefinansierad. Om staten också har den insikten bör det tydliggöras i ägardirektivet och den nuvarande styrelsen bytas ut.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng