Annons

Naturligt kan faktiskt vara sämre

12 maj 2015, kl 09:07
2

Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Hos vissa personer verkar det finnas en föreställning om att naturligt skulle vara mycket bättre än det onaturliga, konstlade. Det kan handla om att naturlig skönhet är mycket finare än det sminkade eller fixade. Att naturlig immunitet skulle vara bättre än vacciner (vilket är struntprat). Eller att saft skulle vara bättre än lightläsk (också det strunt).

Eller den trend som tycks synas allt mer nu, att naturliga preventivmetoder skulle vara bättre än hormonella preventivmedel. Enligt en TT-artikel har så kallade p-appar till smartphones, som räknar ut vilka dagar man har som störst/minst chans att bli gravid på, blivit populära. Förutom att mäta sin kroppstemperatur varje morgon så bör man också komplettera med ägglossningsstickor för att vara säker, och använda kondom eller vara avhållsam under fertila dagar.

Varken enkelt eller tillförlitligt, enligt barnmorskor. Inte så konstigt, metoden förutsätter ju att man har stenkoll och att mensen aldrig är oregelbunden. När p-pillret lanserades för mer än 50 år sedan fick den bli en symbol för kvinnans frigörelse. Den uppfattningen verkar vara som bortblåst. Istället ska vi vara kedjade vid kalendern och termometern och, på sätt och vis, förkasta årtionden av forskning och kunskap om fungerande preventivmedel.

Självklart är det upp till var och en att välja preventivmetod. Inga läkemedel är utan biverkningar, och det finns också en risk med hormonella preventivmedel. Men det finns ju även klara risker med den hormonfria metoden – graviditet och med den de risker som följer på det.

Att välja naturligt kan ibland gå till överdrift. Maten ska vara e-nummerfri och kroppen fri från läkemedel. Men vad finns det för poäng med att behöva stå ut med pollenallergin eller huvudvärken? Att välja det naturliga är oftare det oinsatta valet, skulle jag påstå.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Bra Amina! Listan, som använder Naturligt som ett argument för olika produkter, kan göras lång. Den är ett svar på den alienation, som många människor idag upplever. Ännu ett exempel på motståndet mot utvecklingen gäller GMO. Greenpeace, som är en miljardindustri med idealitet som logotyp, sprider skräckscenarier mot användningen av utsäde, som ger större och näringsrikare skördar utan besprutning.

  2. Naturligt är i princip alltid bättre. Om det är naturligt på riktigt. Man slår inte miljoner år av evolution genom att injicera saker i kroppen som inte ska vara där. Fungerar aldrig så i verkligheten.
    Samma gäller vaccin. De kan ge en upplevd förbättring initialt. Men försämrar immunförsvaret på lång sikt och ger alltid sämre skydd mot nya varianter av ett påstått virus än de som haft sjukdomen på riktigt. Dessutom kan de orsaka andra problem i kroppen.
    De där hänvisningarna som vaccinbolagen gör till mässlingen och polio osv har debunkats om o om o om o om igen. Det visar bara att du har stängt in dig i en propagandabubbla om du inte känner till det där vid det här laget. Polio försvann i samband med att man slutade spraya folk med DDT. Samt dess föregångare.
    Du måste lära dig att man inte går till bilförsäljaren för att ta reda på om bilen man tänker köpa är bra…

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng