Annons

Intensiva tider, ekonomi samt apotek

8 feb 2010, kl 17:58
1

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Det är intensiva tider för de som vill bli småföretagare inom
Apoteksgruppen. Buden för de apotek man är intresserade av ska lämnas
in senast på fredag den 12:e februari. Sen är det realistiskt att anta
att det tar cirka en månad innan ?vinnarna? i budgivningen presenteras.
Det får förmodas att Apoteksgruppen just nu arbetar hårt för att
säkerställa att överlämningen samt omskyltningen blir så bra som
möjligt då det äntligen ?smäller?.

I övrigt har en del klarnat för de som vill bli entreprenör under de senaste månaderna. Bland annat har Farmacevtföretagarna efter idogt arbete presenterat ett intentionsavtal med Boots Alliance. Mer information kommer att följa i veckan på olika möten i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är självklart positivt att det kommer att finnas flera möjligheter för entreprenörer men även för marknaden som helhet då det skapar en större dynamik.

Ifrån en entreprenörs perspektiv är det viktigt att ha så mycket information som möjligt för att rättvist kunna ta ställning till val av lösning: Apoteksgruppen eller Farmacevtföretagarna + Boots Alliance. Kännetecknande för båda lösningar är att det fortsatt finns många frågetecken och oklarheter kvar. För den senare är detta förståeligt, då intentionsavtalet kom till sent. Förhoppningsvis blir det dock en informationsrik vecka där konturerna kring samarbetet kommer klarna ordentligt.

Det finns en del beslutsparametrar som jag håller som extra intressanta inför presentationen av lösningen. Dessa är:

– Kommer det att bli en s k ??Golden share? eller kommer man att kunna få äga apoteket till 100%.
– Hur ser en eventuell ?exit? ut: Kommer man kunna få sälja apoteket till vem som helst?
– Vilka tjänster erbjuds, vad är basutbud, och till vilken kostnad? Speciellt intressant att se om denna ligger under Apoteksgruppens kostnadsnivå.
– Vilka frihetsgrader kommer att erbjudas för de som vill göra ?allt? själv, kan man exempelvis endast ta del av inköpsfunktionen?
– Kommer man fortlöpande beredas möjlighet att påverka avgifter samt tjänster i serviceutbudet genom exempelvis medlemsråd?
– Strategi framåt för att ta marknadsandelar på den nya apoteksmarknaden.

En del av dessa frågeställningar kan man möjligen besvara genom att läsa mellan raderna i den rapport som Farmacevtföretagarna beställde av Handelns Utredningsinstitut med titeln ?Apoteksgruppen och småföretagandet?. Samt genom årsboksluten för Alliance Boots.  

Dock, en av de för mig viktigaste frågorna är förväntad avkastningsnivå. Boots Alliance är ett globalt företag med miljardintäkter. Företaget ägs sedan 2007 av riskkapitalister (bland annat KKR för er som läst Barbarians at the Gate) vilka säkert har ett avkastningskrav, vilket vore intressant att veta.

Apoteksgruppen fick just en fråga om avkastningskrav ifrån Dagens Apoteks journalist, varpå VD: n för Apoteksgruppen svarade:

?Några uppgifter om explicita avkastningskrav har jag inte tagit del av. Det är ytterst en fråga som bör ställas till ägaren, men jag utgår ifrån att det kommer att handla om relativt traditionella avkastningskrav som liknar de som gäller för andra statliga verksamheter.?

För att vissa på spännviden i VD:s svar kan man ögna de avkastningskrav som Apoteket AB har haft de senast åren. I exmpelvis ägardirektivet ifrån Socialdepartementet 2008 finns att läsa:  

?Räntabilitetsmål ? räntabiliteteten i koncernen, beräknad som årets resultat i procent av genomsnittligt eget kapital, ska långsiktigt motsvara den tioåriga obligationsräntan (genomsnittligt beräknad för räkenskapsåret) med ett tillägg av tre procentenheter.?

Året 2008 gjorde Apoteket AB ett resultat efter skatt på 711 Mkr.

Ser man ännu längre tillbaka kan man läsa: ?Apoteket ska inte sträva efter vinstmaximering utan vår uppgift är att nå ett gott resultat som möjiggör utveckling och investeringar.? Detta finns skrivet i årsredovisningen för 2004, ett år då man gjorde 206 Mkr i resultat efter skatt.

Poängen är att genom historiskt låga avkastningskrav så har Apoteket AB haft historiskt låga avkastningar. Exempelvis kan nämnas:

2000: – 4 Mkr
2001: – 126 Mkr
2002: + 12 Mkr

Dock, uttalandet ifrån Apoteksgruppen:s VD blir ännu mer oklart om man tar höjd för ?andra statliga verksamheter?. Exempelvis kan nämnas Vattenfall som för 2008 redovisade en vinst på 23 498 Mkr (!).

Klart är att Apoteksgruppen på något sätt måste finansiera sitt tjänsteutbud, sina anställda och samtidigt gå med vinst, eller annorlunda uttrycket, ge ägaren en viss avkastning. Hur stor avkastningen blir ger en stark indikation om framtida medlemsavgifter samt strategisk inriktning för Apoteksgruppen. Att som entreprenör få ta del av dessa diskussioner tycker jag är mer än rimligt innan de ska ta ett beslut om Apoteksgruppen eller Farmacevtföretagarna + Boots.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vem äger Alliance Boots? Alliance för tankarna till kooperativ med principen en medlem en röst. Om det är så. Hur fungerar demokratin. Är den levande eller är det teater regisserad av dess direktion?

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här