Annons

Farligt när media inte skiljer på åsikter och fakta

14 mar 2017, kl 09:09
14

Annons
Ingrid Helander
Chefredaktör

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

UPPDATERAD. Jag missade direktsändningen av Studio Etts inslag om mässling och vaccin på grund av hämtning av barn på skola och förskola. Och tur var väl det. Ett värre public service-haveri är svårt att tänka sig. När jag väl fick möjlighet att lyssna kunde jag åtminstone pausa inslaget med jämna mellanrum för att hämta andan. Det behövdes.

För dig som missade programmet, och då mer specifikt inslaget om det pågående mässlingsutbrottet i Stockholm (det finns här), kan det kort sammanfattas med: smittskyddsläkare i Stockholm kommenterar det pågående utbrottet och beskriver vad mässling är och vilka risker sjukdomen innebär. Annan person som bloggar om ”hälsosamt familjeliv” berättar om varför hon har valt att inte vaccinera sitt yngsta av tre barn sedan hon börjat ”läsa på mer om kost och hälsa och börjat bygga upp sitt immunförsvar.”

Personen får på bästa sändningstid i ett av Sveriges Radios tyngsta nyhetsprogram lägga ut texten om hur man genom att äta bra, tillföra kroppen höga doser A-vitamin och bygga upp tarmfloran kan komma undan sjukdomen med “några dagars feber”.

Inte EN gång får hon frågan om vad hon baserar sin kunskap på eller hur hon ställer sig till den samlade vetenskapens kompetens inom området.

Däremot får hon ”som läst på väldigt mycket om vaccin” svara på hur hennes omgivning reagerar på beslutet att inte vaccinera. Jo, hon upplever att många är skeptiska till hennes beslut och säger att det inte är helt lätt att bemöta, men att de i hennes närhet litar på henne och hennes omdöme.

Säg det till de barn eller vuxna som av olika anledningar inte kan vaccinera sig och som måste förlita sig på den övriga immuniteten i samhället. Alla barn under 18 månader som inte hunnit få vaccinet saknar till exempel skydd. Och säg det till ditt egna ovaccinerade barn som riskerar att smittas vid exempelvis en utlandsresa – på flera håll i Europa cirkulerar fortfarande sjukdomen, och därmed drabbas av sjukdom och allvarliga följdsjukdomar på grund av ditt val.

Samma dag publicerar Aftonbladet Debatt en artikel av Jonas Ludvigsson, barnläkare och professor vid Karolinska institutet och Örebro universitetssjukhus, om betydelsen av vaccin just med anledning av det pågående mässlingsutbrottet i Stockholm.

Artikeln i sig är saklig, men eftersom medier i allmänhet numera tycks se vaccin som en åsiktsfråga, hur starka vetenskapliga bevis det än finns vad gäller effekt och säkerhet, har man som läsare givetvis möjligheten att tycka till: ”Jag håller med” och ”Jag håller inte med”. I skrivande stund har närmare hälften av de drygt 11 000 personer som ”tyckt till” svarat att de inte håller med om skribentens budskap.

Vad blir nästa fråga att ”debattera”? Är jorden platt eller rund? Rösta på alternativet som stämmer bäst med din livsåskådning!

Jag vet inte vad omröstningen på Aftonbladet.se är tänkt att tillföra, men det kan konstateras att vaccinskepsisen och misstron mot vetenskap är allmänt utbredd och att det krävs stora insatser för att möta detta.

Visst är det bra att ha ett kritiskt öga. Men det gäller inte minst till de källor man bygger sin egen övertygelse på. Samma dag som Studio Ett havererade i vaccinfrågan genomfördes Källkritikens dag på Kulturhuset i Stockholm. Sammanträffandet är nästan ironiskt.

Jag har stor respekt för de journalister som arbetar på Sveriges Radio. Inte minst för programledarna i Studio Ett som varje dag sätter sig in i nya komplexa områden och lyckas göra både initierade och förklarande inslag. Det svåra att förstå med vaccininslaget är varför de båda inbjudna gästerna, en smittskyddsläkare med mångårig akademisk och praktisk kunskap om ämnet och en hälsobloggare gavs samma ”status” och varför de så självklara frågorna till den senare uteblev.

Även om varje person har rätt till sin egen åsikt måste seriösa medier kunna skilja på åsikter och fakta. Detta är särskilt nödvändigt när magkänslor och egna åsikter blir vedertagna sanningar i stort sett alla andra kanaler.

Annars riskerar det sluttande plan vi nu befinner oss på att bli riktigt farligt.

Mer relevanta fakta om mässling och vaccin kan du läsa här, (jo, mässling är en farlig sjukdom), här (nej, vitamin A kan inte ersätta mässlingsvaccin) och här (ja, vaccin mot mässling är säkert och effektivt).

UPPDATERAT: Efter den massiva kritiken mot vaccininslaget följde Studio Ett dagen efter upp med en intervju med statsepidemiolog Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten. Öppningsfrågan var: Finns det NÅGOT i resonemanget som stämmer? Inslaget “Vaccination räddar miljoner barn varje år” hör du här.

14 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Det som är riktigt farligt här är när skräckpropaganda får fäste. När utsatta grupper sätts MOT varandra.
  När man skuldbelägger helt onyanserat, när folk inte får information om hur mycket sjukare deras barn kommer bli (i allergier, astma mm) INNAN de “erbjuds” vaccin och att man blir förföljd, förlöjligad bara man är på väg att göra ett aktivt medvetet val. Att du klagar på att åsikter går före fakta när du själv trycker på åsikter och NAZI-mått och dessutom helt onyanserat och utan konkreta fakta är skrattretande. Vi som inte vaccinerar bor främst i Stockholm, sedan när är folk i Stockholm mindre utbildade än i resten av landet? Och sedan när har “akademisk kunskap” vart mer tillförlitlig än evolutionen? Sedan när har Sveriges 4:e största industri ägnat sig åt välgörenhet?

  • Tre av min farfars syskon DOG i relativt unga år av följdsjukdomar efter mässlingen. Att du väljer att utsätta dina barn för denna risk är ditt val, men du väljer samtidigt att också utsätta andras barn för samma risk. Håll dina barn hemma, isolerade.

   • Död är inte fint oavsett om det kommer från en sjukdom eller från ett vaccin.
    Jag utsatte mitt första barn för vaccin och därför har jag gjort min research och inte vaccinerat de andra. Nej, det är inte bara vi ovaccinerade som smittar.
    Följande grupper smittar
    1. Ovaccinerade
    2 De som fått mässling trots vaccin
    3. De som fått mässling pga vaccination
    4. De som fått infektionen men utan tillräckligt tydlig symtombild för att de är vaccinerade
    Det finns varken bevis, vetenskap eller logik som stödjer att grupp 2,3 och 4 tillsammans är större än grupp 1
    Så NEJ det är inte mitt fel att din farfars syskon blev ovanligt sjuka av en barnsjukdom och det är inte ditt fel att min son blev så sjuk av vaccinet att det slutade med hjärnblödningar och men för livet.

  • Det är riktigt att vaccin, liksom alla läkemedel, kan ge biverkningar. Innan ett läkemedel godkänns har det alltid genomgått omfattande tester i både djur och människa och man gör alltid en risk/nytta-värdering där ett godkännande alltid innebär att nyttan bedöms som väsentligt större än risken. Mässling är en farlig sjukdom och enligt WHO:s beräkningar dog 145 700 personer till följd av mässling år 2013, de flest barn under 5 år. Men med vaccin kan alltså sjukdomen utrotas. I Sverige infördes allmän vaccination mot mässling 1971 men i början var vaccinationsgraden låg. 1981 rapporterades 3 540 fall, över 350 behövde sjukhusvård och 15 drabbades av hjärninflammation. Sedan dess har vaccinationsgraden ökat och vaccinschemat förändrats och under 2000-talet har färre än 60 fall rapporterats per år, majoriteten har varit ovaccinerade och smittats utomlands, (Källa. Folkhälsomyndigheten). De utsatta grupperna här är inte de som väljer bort vaccin pga egen övertygelse som strider mot den samlade vetenskapen utan de som inte kan ta vaccin pga ålder, nedsatt immunförsvar el andra sjukdomar. Som ovaccinerad riskerar du inte bara din egen hälsa utan också andras. Jag önskar att alla som “läser på” så mycket om alternativa rön skulle ägna lika stor ansträngning åt att läsa studier och rekommendationer baserade på väl underbyggd vetenskap och från vederhäftiga källor. Folkhälsomyndigheten är en bra start: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/vaccinationer/

  • Argumenten från algemo är enkla att slå hål på:
   -Industrin tjänar inget på mässling vaccin: de kostar 3 kr per spruta.
   -ni sprider skräck propaganda, vi har vetenskapliga belägg: att upp emot 600 pers dog per år i Sverige ab mässling är fakta, enkelt att mäta.
   -koppling mellan vaccin och allergi som antyds har du Inga bevis för. Vi har bevis för kopplingen mellan mässling och t.ex. hjärnhinneinflammation.

   • Helt rätt David. Tyvärr kommer inte dina argument bita på en person som Algemo, för hon och hennes likasinnade är övertygade om att:
    – Vetenskap är subjektiv
    – Även fristående forskare är “köpta” av industrin
    – Skeenden som sammanfaller i tid räcker som bevis för t.ex. vacciners negativa effekter
    – Att det räcker med att hon och likasinnade har “läst på” (även om det är på ovederhäftiga, tendentiösa, icke-verifierade källor) för att fatta så vidtgående beslut som att avstå från att vaccinera sina barn.

    Personligen tycker jag man borde tillämpa samma förhållningssätt gentemot såna föräldrar som man gör när ett allvarligt sjukt/skadad barn till föräldrar från Jehovas vittnen inkommer till sjukhus – man gör ett tillfälligt omhändertagande från sociala myndigheters sida, tills dess hälsoproblemet har avklarats. Vaccination eller ej är INTE upp till enskilda föräldrar att besluta om – det är en samhällsangelägenhet!

 2. Har en familje vän som blev riktigt riktigt sjuk av mässling vaccinet, rapporter som mörkas och “försvinner”..
  Ni som vill vaccinera era barn gör det! O låt oss som väljer och avstå vara.
  Att din farfars bröder dog var tråkigt. Men var inte de 50-60 år sen?
  Mycket research har kommit upp sedan dess. Finns så mycket bra information och få tag på idag.
  Och tror knappast ni kan ha läst de positiva med att inte vaccinera. Utan ni har läst det som står i tidningen..
  Om era barn är vaccinerade ska ni intevara oroliga för att våra ovaccinerade barn ska smitta dem. Era barn får ju levande vaccin insprutade o kroppen.
  Ni borde oroa er om biverkningar istället! Så sjukt onaturligt mot kroppen och vaccineras. Hejsvejs!

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här