Annons

En svensk apotekare i Norge

2 okt 2013, kl 10:41
1

Annons
Amadou Jallow
Apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Nice to meet you! När jag presenterar mig för folk så svarar de att de har sett mig på stan. Jag befinner mig i Förde med 13 tusen invånare, Sogn og Fjordane fylke i Norge. Om mina förförförfäder ifrån Futa Jallon- highlands i Guinee Conakry, skulle få veta att jag numera bor i en ännu massivare fjällmiljö, skulle de nog bli avundsjuka på mig. Här är fjällen snötäckta och alla fjordar gör det ännu häftigare. Det är vackert här!

No problem! Sjukdomarna är desamma. Vissa preparat har andra namn, men substanserna är desamma. Apoteksväsendet är principiellt lika, men ändå olika. Folken och språken är lika, men ändå så olika. Till min förvåning är norskan flera språk, med många sinsemellan olika dialekter. Människorna här talar nynorsk. Till skillnad från övriga Norge som skriver bokmål, dominerar nynorska även som skiftspråk här på Vestlandet. En person från mellanöstern jag träffat säger att hon ska flytta till Oslo, för att språket är lättare där. Ärligt talat, vet jag inte vad som är vad. Jag brukar inte bry mig om språkutmaningar, men två nya språk var utanför min beredskap.

Jag talar min speciella svenska dialekt och de svarar på norska. Jag märker att det ibland blir goddag yxskaft.  Det påminner mig om mina första år i Sverige på 70-talet men då kunde jag göra mig förstådd med hjälp av engelskan, som jag vägrar använda här. Mitt lilla norsk-svenska lexikon finns alltid i kavajens bröstficka. Jag måste ibland också använda mig av avancerade gissningar eftersom lexikonet är på bokmål.

Mina kollegor och de människor jag möter verkar inte ha några problem med att förstå mig. Eller är de bara artiga? Apoteket där jag arbetar är helt nytt, det öppnade 2 maj under min ledning. Sunnfjord apotek är det fjärde i stan och målet är att skapa lönsamhet omedelbart.

Jag är mycket imponerad av hur hälso- och sjukvården, inklusive apoteksväsendet, är integrerade här i Norge. Här finns ett helhetstänkande som jag saknar i Sverige. Patienterna är vana vid att förskrivarna samverkar med apoteken, genom att till exempel skicka recepten till patientens önskade apotek. Redan på andra dagen blev jag kontaktad av den medicinska chefen på Förde läkarcentral som ville erbjuda oss samma möjligheter som de andra apoteken.

Jag kommer att återkomma med flera tankar om mitt liv och arbete på Norges eller kanske världens (?), vackraste plats.
 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hoppas att befolkningen i Förde inser och uppskattar att man inte bara fått ett nytt fint apotek utan även att dom på köpet fått en ny och minst sagt riktigt trevlig invånare.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng