Det är kul att gå på apotek

24 aug 2011, kl 17:57
0

Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

Somliga besöker lokala restauranger när de åker utomlands. Jag kollar in apoteken, eftersom det ofta finns både annorlunda mediciner och hudvårdsartiklar där.

Jag berättade för en bekant häromdagen att jag börjat arbeta som nyhetsredaktör på tidningen Läkemedelsvärlden.
– Måste du redovisa vilka mediciner du tar då? skämtade han och hänvisade till att ekonomijournalister ofta måste redovisa vilka aktier de innehar.
Nu har ju användare av vissa läkemedel inte så ofta ett egenintresse av att skriva om det (möjligtvis för att få något att ingå i högkostnadsskyddet). Men det är en intressant tanke.

Jag har förvisso inget att dölja. Mitt medicinskåp hemma består till mestadels av allergimediciner och receptfria läkemedel från andra länder. Somliga tycker om att sätta sig på en lokal liten restaurang när de kommer till ett nytt land. Jag tycker om att gå och handla i livsmedelsaffärer och apotek. Genom att gå i affärer som befolkningen själva går till lär jag mig mer om landet.

Jag har bland annat influensamedicin från New York, förkylningstabletter från Kina och värktabletter från Estland. När jag var i Barcelona för ett tag sedan drabbades jag av en dunderförkylning. Jag besökte ett litet apotek och fick med mig ett snabbverkande pulver som skulle blandas ut med vatten. De flesta kanske skulle ställa sig lite avvaktande till att ta en okänd medicin. Men de flesta förkylningsmediciner jag hittat består av NSAID, C-vitamin, koffein och socker.

Många apotek utomlands säljer mycket mer än bara läkemedel. Så börjar det blir i Sverige också, det finns ett allt större utbud med hud- och egenvårdsprodukter. Jag läste nyligen att Vårdapoteket nu har börjat sälja snacks. Snart kommer kanske det mesta vi behöver i vardagen att finnas på apoteken. Jag tror det kommer att bli många fler som, liksom jag, shoppar på apoteken.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här