Carema-syndromet har drabbat mig

19 dec 2011, kl 16:55
3

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Efter den senaste tidens larmrapporter om vanvård på äldreboenden är det säkert fler än jag som tar en extra runda med stavarna och tänker: Jag vill inte hamna där! Vad kan man då göra för att hålla sig så frisk som möjligt på ålderns höst?

Experter på behandling av äldre är ense om att man bör dela in den stora gruppen personer över 65 år i två grupper, där de yngre äldre skiljer sig i från äldre äldre som ofta har flera sjukdomar och många läkemedel. Och som nyss fyllda 65 kan jag definitivt räkna mig till den första gruppen och vill helst hålla mig kvar där så länge som möjligt. Och de bästa råden för att göra det kan egentligen sammanfattas med motion, motion och åter motion. Och naturligtvis att äta rätt och där har medelhavskosten den hittills bäst dokumenterade effekten på hälsan.

Under mina 30 år som medicinjournalist har det blivit oräkneliga artiklar om den positiva effekten av motion och viktnedgång och skulle man försöka uppskatta hur mycket som skrivits i Sverige eller globalt under alla dessa år blir det svindlande spaltmetrar. Och ändå rullar fetmaepidemin vidare. Det känns som en tanke att min sista intervju för Läkemedelsvärlden handlade om en diabetesbehandling som kan betecknas som ?Träning i en tablett?. Snart kan vi alltså bränna fett i soffan och i LMV nr 8 berättar professor Thomas Edlund i Umeå om hur det fungerar.

En annan faktor som kan vara avgörande för att slippa bli beroende av vård är att inte bryta lårbenet eller andra ben i kroppen. En artikel som jag skrev under hösten handlade om hur viktigt det är att vistas ute i solen för att motverka benskörhet. Med tanke på hur avgörande ett lårbensbrott kan vara för en gammal människas vardag borde det vara högt prioriterat. Men det stadiet är för länge sedan passerat när man kunde ställa krav på att äldre på olika boenden skulle få komma ut i solen någon gång i veckan. Nu får man vara glad för en torr blöja. Så kämpa på med stavarna så länge ni kan och helst på dagen så att ni får lite solljus på köpet.

Något vi också kan göra själva är att med den kloka satsningen på okloka listan lära mer och ta större ansvar för vår egen medicinering när vi väl tar steget in i gruppen äldre äldre och ett mer innehållsrikt medicinskåp. Och vi 40-talister är ju så vana vid att ta för oss och ställa krav så förutsättningarna borde vara goda.

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Styrketräning av äldre hämmar inflammationer ? orsaken till de flesta kroniska sjukdomarna som diabetes men också alzheimer och andra demenser. Seniorgympa utmärkt lösning.

  2. Det har alla vi äldre nytta av och det är aldrig för sent att börja med motion och styrketräning. Det har många studier dokumenterat.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng