Alltför många luras att köpa bluffpiller

27 aug 2015, kl 09:54
27

Annons
Fredrik Hed
Apotekare och frilansande medicinjournalist

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Jag ringer upp ett företag som säljer ett kosttillskott som påstås lindra och bota stress. Jag frågar vad de har för studier för att backa upp sina påståenden. Det är tyst en lång stund i luren innan kvinnan säger:
– Hur menar du?
– Jo, jag undrar om ni har några vetenskapliga studier som visar att ert preparat har de positiva effekter som ni påstår i er marknadsföring? svarar jag.
Tyst igen.
– Det är bättre att du pratar med en kille som kan det här. Men han reser väldigt mycket och kan vara svår att få tag på. Jag tar dina uppgifter och ber honom återkomma till dig, svarar kvinnan.

Killen hör först inte av sig, trots att jag både ringer och mailar för att påminna. Till slut kom det faktiskt ett mail från företaget, med vad de kallade referenser. Någon studie på ett enstaka ingående ämne, korta studier på få deltagare, en djurstudie. Ingen publicerad studie specifikt på deras produkt. Ett intyg från ett institut i Ungern, oklart vad det intygade.
I mailet stod också: ”Vi vet att detta fungerar för det är så många kunder som hör av sig och berättar att de blir hjälpta.” När jag i mitt svar ber att få kontaktinformation till dessa, kommer det aldrig något svar från företaget.

Detta exempel är en mix av flera kontakter jag haft med olika företag som säljer kosttillskott som marknadsförs som mirakelkurer. Eftersom jag arbetat med tidningen Reumatikervärlden i ett och ett halvt år är flera av dem för att behandla artros, bland annat Artro Flex och Finitro. Det finns viss, svag dokumentation som visar att vissa kosttillskott kan ha en liten effekt vid artros, framför allt på smärta. Men det är inget som är visat på gruppnivå. Det är enstaka människor som upplever mindre smärta.

Många företag som säljer kosttillskott sköter sig bra, det är ett litet antal som svärtar ner hela branschen. Dessa företag kan ganska lugnt fortsätta sin verksamhet. De riskerar på sin höjd böter för överdriven marknadsföring. Via internet kan ett holländskt företag sälja Artro Flex hyfsat riskfritt över hela Europa, med löften om bot och lindring till miljoner människor, där bara en handfull blir hjälpta.

Glukosamin, hyaluronsyra, MSM, kollagen och kolloidalt silver är alla substanser som marknadsförs på liknande sätt, med grundlösa påståenden till förtvivlade människor som ofta provat allt och inte blir hjälpta.

Jag vet att det egentligen inte krävs publicerade studier för kosttillskott och det vi i dagligt tal kallar ”naturmedel”, men jag tycker att våra myndigheter bör tänka om kring detta. För det fungerar inte bra. Alltför många människor luras att köpa bluffpiller av oseriösa företag. Våra myndigheter, framför allt Läkemedelsverket, måsta agera snabbare och tuffare mot dessa skojare. Samtidigt måste politikerna ge ett tydligare mandat till inblandade myndigheter så att dessa kan agera tuffare och snabbare.

Och alla vi andra, vad kan vi göra? Börja med att läs de tolv tipsen i ”A rough guide to spotting bad science” för att enkelt och snabbt avslöja skojarna och deras så kallade forskning. Det handlar bland annat om sensationella rubriker, att resultaten misstolkas, att slutsatserna inte har stöd i resultaten, att grupperna är få små och studierna för korta. Det är dags att sätta stopp för skojarna som skor sig på dålig forskning och överdrivna budskap.

27 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Intressanta synpunkter på s k naturmedel. Frågan är då vilken kritik som finns mot gruppstudier som underlag för läkemedel? Dubbelblinda, randomiserade kliniska studier som inte visar mer effekt än placebo? Som har hög NNT? Som ger biverkningar efter att de blivit godkända och ute på marknaden? Begreppet “disease mongering” används t ex för att läkemedel plötsligt får nya och fler diagnoser mm. Kritisera gärna naturmedel men glöm inte “vanliga” s k konventionella läkemedel också.

 2. Hej,
  Ni bör kolla företaget bakom VitaePro. Nu har de förstärkt produkten med Boswellia serrata, ett indiskt preparat.

 3. Finns självfallet mycket att undersöka och kritisera kring “vanliga” läkemedel också – vilket Läkemedelsvärlden och jag har gjort många gånger. Nu valde jag dock att kritisera en bransch som kommer undan med mycket, som kan påstå mycket utan att ha stöd för det och som tjänar mycket pengar på det.

 4. Fredrik jag har själv testat Bosvelia och den avskyvärt mycket bättre än den väntetid man får gå genom vården att ens få en klok diagnos, jag kommer dit sedan så får man prova något som ger en 20 biverkningar man måste bota med en annan medicin, om man istället gjorde kloka läkemedel som i det här fallet naturläkemedlen gör, jag är en person som inte vill belasta vården och gå dit 100 gånger per år så jag har läst på om olika kosttillskott och har inte en enda sjukdag på ett helt år, innan var jag sjuk 10 gånger per år så snälla plugga på om naturläkemedel istället och gör erat jobb och ta in mer kosttillskott till riktiga vården och kan ni inte dessa så plugga på och bota människor istället.

 5. Varför kan man inte stoppa reklamen av ViteaPro!
  Bedrövligt av bl a Stig Strand, att göra reklam för bluffen!
  Lars s

 6. Hej!
  Fungerar Probiotikamedlet Prodigo? Läste om detta
  Norska undermedel, enligt dem själva. Magen kommer
  att bli återställd efter intag av deras tabletter!
  Vad säger ni forskare, apotekare och ev. Läkare på min
  fråga, är detta en lögn?

  • Vad beror magproblemen på? Om magen serveras något den inte tål, inte kan bryta ner, är intolerant emot, är överbelastad av så hjälper inte någon probiotika oavsett sort. Försök först att ta reda på vad det är magen får som den inte tycker om så kan det lösa sig ändå.

 7. Men snälla Hur många syntetiska läkemedel dödar och get människor svåra biverkningar per år Det är fasen inget ta upp 🤦‍♂️Naturläkemedel läker kroppen långsamt och naturligt Syntetiska läkemedel tvingar kroppen stänga av och tar inte itu med grundproblemet ett dugg Läs på innan du kastar sten på en hel bransch som hjälpt miljoner människor allt handlar om att få tag på RÄTT naturmedel Och allt funkar inte för alla Men mycket är jättebra som kolloidalt silver tex har gjort mig fri från virus helt

 8. Håller med kommentarerna, det är hyckleri att kritisera naturläkemedel, medan det är ofta bra mycket värre med konventionella läkemedel som ger farliga biverkningar och drar in typ 10-100x (eller ännu mer) större vinster.

  Även om konventionella läkemedel är nödvändiga ibland (beroende på vilken åkomma) så finns det till många av dom bättre säkrare naturliga alternativ. Men anser inte att man måste se svartvitt och välja bara den ena, dom kan komplettera varandra också.

  Naturläkemedel har ibland testats i tusentals år dessutom, och de kostar väldigt lite om du finner en seriös aktör. Ibland så lite som några tior.

  Men de som skrev denna artikel sponsras av läkemedelsbolagen så dom är partiska i den debatten. Detsamma kunde vi se under covid där man ignorerade massa effektiva och säkra lösningar mot viruset.

  Vi behöver mer naturläkemedel inom vården, inte mindre. Många lider och lämnas med läkemedel som antingen inte funkar väl eller har svåra biverkningar, naturpreparat är ofta mycket komplexa läkemedel med ibland hundra komponenter som synergerar med varandra och ger ett bredare spektrum utav effekter genom olika mekanismer.

  Notera att jag inte har något med denna branschen att göra men har gått av många konventionella medikamenter och fått enormt mycket lindrig, fysisk såväl som psykisk tack vare naturen.

  Mycket vetenskap stödjer naturläkemedel dessutom(både dess säkerhet och effektivitet), även om vi behöver studera dom ännu mer så vi kan finna boten för allehanda sjukdomar.

  • Har läst en undersökning gjord för ett antal år sedan att ViteaPro kunde bara visa en förändring på 1-2%, vilket är anledningen att jag ej köper detta medel.
   Ställer mig själv frågan, vad är sant?

 9. Hej
  Jag har ätit msm i flera år och min mage mår utmärkt av det! Gjorde ett uppehåll på ca ett halvår för att se om det inte var msm som hjälte mot min känslig mage. Det resulterade i att jag dagligen blev uppsvälld, hade ont i magen, förstoppad, olusthet i kroppen, massor av gaser, och kunde inte ha mina kläder. När jag började med att ta msm igen varje morgon så försvann alla magbesvär efter ett tag. Så det jag vill säga är att MSM är inte BLUFF!

  • Hej Sandra, vilket fabrikat MSM har du valt? Jag funderar på att testa det, för ledvärk. Har dock inga problem med magen. /CH i Göteborg

 10. Har börjat få problem och testar görna men vill helst undvika köpa så kallat “sockerpiller”.
  Finns det någon här inne som har provat Flex Repair el ett annat märke med samma innehåll, och som kan göra ett uttalande om sina upptäckta efekter?
  Är påståendet att det inom en tid kan hjälpa mot ledverk, atros osv med de 4-5 naturliga medel, som de påstås innehålla, verkligen sant?

 11. Ni måste absolut kolla Vitae PRO och alla företag som inte kan ge något bevis på undersökningar att de inte bara är BLUFF
  Vi är många i världen som LIDER av artros och alla olika reumatiska problem. Renas marknaden gör RIKTIG studie på deras preparat. Publicera resultatet i Expressen o Aftonbladet så de når ut till alla. Fattar inte att Stig Strand kan gå på deras bluff bara PENGAR som styr. Han har ju tränat hela sitt liv klart han har bättre förutsättningar än vi som haft Reumatiska problem hela livet. DU BORDE SKÄMMAS STIG STRAND. Nu har du tappat vårat förtroende

 12. Hej.
  ARTHOROL PRO !!!??? Vad är detta? Finns det någon verifierad forskning om preparatet? Finns det någon referens överhuvudtaget? Ni som redan har testat…..Skriv och berätta om ”underverkets” effekter.

 13. Alltför många luras också att ta C19-injektionerna, genterapi som hittills dödat 20 miljoner och gett 2 miljarder människor biverkningar…$bigpharma$ gnuggar sina giriga händer..

 14. Placebo eller inte, vad har det för betydelse egentligen. Det är ju hur jag mår som är viktigt. Om jag känner mig frisk är jag frisk. Våga lita på dig själv. Bättre vara frisk känna sig frisk , än dito sjuk.?

  Detta gäller oavsett om det är inbillat eller inte inbillat. Om jag mår dåligt / har ont. Så är det ju så. Kan jag ta något som gör att jag långsiktigt mår bättre, smärtan går över. Ja då mår jag ju bättre. Problemet är löst. Oavsett om effekten är inbillad eller inte.

 15. Hej är en 68-årig pensionär som har läst om det nya medlet mor urinbesvär det heter Uronico och kostar 899kr vilket jag tycker är dyrt och orolig det är en bluff? Vet ni något om det ? Med vänlig hälsning, Katarina Svensson

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng