Annons

Billigare första kvartal i år igen

Landstingets kostnader för läkemedel första kvartalet sjönk med 2,6 procent jämfört med samma period 2004. Orsaken är bland annat patentutgångar och en något lägre marginal för apoteket.

28 apr 2005, kl 19:56
0

Förra året kunde Landstingen på allvar börja se effekterna av åtstramningar för att minska kostnaden för läkemedel. Generikareformen i kombination med viktiga patentutgångar var den enskilt största bidragande orsaken.
Första kvartalet förra året sjönk notan med två procent. Sett över hela förra året var kostnaden för läkemedelsförmånen i princip oförändrad jämfört med året innan.
Siffrorna från första kvartalet i år visar på samma trend. Landstinget kostnader för läkemedelsförmånen var 4,6 miljarder, jämfört med 4,7 miljarder under samma period förra året, enligt ett pressmeddelande från Apoteket.

– Apoteket sänkte sin handelsmarginal vid årsskiftet och vi byter konsekvent ut förskrivna läkemedel mot billigaste likvärdiga alternativ. Dessutom har patent på dyra läkemedel gått ut. Det är de viktigaste förklaringarna till att utvecklingen vänt och kostnaderna för läkemedel sjunker, säger Thony Björk, informationsdirektör på Apoteket.


Även i år skiljer sig kostnaderna mellan Landstingen. Störst var minskningen i Blekinge (9 procent), Jönköping (7,4 procent) och Kalmar (4,7 procent).
Kalmar låg i topp i besparingsligan även förra året, då var minskningen 10 procent.
Men det är inte billigare läkemedelsnota överallt i Sverige. Fyra landsting, Västerbotten, Värmland, Norrbotten och Skåne, ökade sina kostnader för läkemedel under första kvartalet.