Billigare behandling bättre

Ett försök med läkemedelsgenomgångar på äldreboenden i Uppsala län ledde till minskade kostnader och bättre behandling. Effekten skulle kunna bli ännu större om verksamheten fick fortsätta.

22 apr 2003, kl 10:17
0

Annons

När projektet inleddes stod patienterna i snitt på 12,25 läkemedel, efteråt på 11,32, en minskad utgift på 684 kronor per patient och år. Projektet är nu avslutat.
? Med så här gamla patienter får man ta det litet stegvis. Om man håller på längre tid kan man nog komma längre, säger Bodil Lidström, som varit med i projektgruppen och är chef för avdelningen Äldre och läkemedel på Apoteket.
Vid genomgångarna deltog läkare, apotekare eller klinisk farmakolog, sjuksköterska och annan vårdpersonal som kände patienten. Många av patienterna var dementa och deltog inte själva i mötena.
Kostnadseffektiviteten har inte analyserats. Å ena sidan krävde utvärderingarna extra resurser, å andra sidan förbättrades behandlingen och minskades läkemedelsutgifterna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng