Annons

Beteenden kan förändras

Att förmå sig själv eller en medmänniska att ändra beteende är svårt men inte omöjligt, menar distriktsläkare Ylva Tomson. Men man måste vara lyhörd för när personen själv är med på att förändra sitt beteende. Hurtiga råd vid fel tidpunkt kan göra mer skada än nytta. När en person väl har bestämt sig för att […]

19 jul 2002, kl 19:53
0

Att förmå sig själv eller en medmänniska att ändra beteende är svårt men inte omöjligt, menar distriktsläkare Ylva Tomson. Men man måste vara lyhörd för när personen själv är med på att förändra sitt beteende. Hurtiga råd vid fel tidpunkt kan göra mer skada än nytta.
När en person väl har bestämt sig för att ändra en vana, men är tveksam till ?behandlarens? metod och medel, så är det detta som ska diskuteras och inte målet.
? På senare tid har forskare börjat intressera sig för effekten av så kallade korttidsinterventioner, säger Ylva Tomson. Det är patientcentrerade, kortvariga, enstaka interventionstillfällen. Intresset beror inte minst på att dessa metoder tycks vara kostnadseffektiva.