Betalar om det fungerar

I ett nytt program kommer den holländska staten bara att betala för behandlingar som ger mätbar effekt på patienterna. Först ut är astmamedicinen Xoliair meddelar landets hälsominister.

4 sep 2012, kl 10:08
0

Myndigheten betalar när det funkar. Istockphoto.

Åtgärden är ett sätt att bromsa den holländska statskassans ökade kostnader för läkemedel. Först och främst vill College voor zorgverzekeringen, den institution som har hand om landets sjukvårdsförsäkringar, att betalning för nya och dyrare behandlingar ska villkoras, rapporterar Pharma Times.

Tanken är att om en patient inte svarar på sin behandling så kommer staten inte att betala för läkemedlet. Landets hälsominister Edith Schippers meddelade i veckan att Novartis astmapreparat Xolair (omalizumab) blir först ut. College voor zorgverzekeringen, CVZ, har redan kommit överens med Novartis om ett program där uteblivet behandlingsresultat blir utebliven betalning. Enligt CVZ kostar behandling med Xolair 16 000 euro per patient och år men att bara 30 procent av patienterna blir hjälpta.

Enligt Edith Schippers kommer staten att spara upp till två miljoner euro om året med det nya avtalet med Novartis. De holländska läkarna får betalt per läkemedelsbehandling och det finns en oro från CVZ att läkarna allt för lättvindigt skriver ut kostsamma preparat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng