Annons

Belönad för arbete mot antibiotikaresistens

För första gången delade Farmacevter utan gränser i år ut
Nippestipendiet. Pristagaren Abir Ali vill arbeta för att minska
den okontrollerade användningen av antibiotika i Sudan.

9 nov 2009, kl 18:01
0

Annons

Abir Ali går åttonde terminen på apotekarprogrammet i Uppsala och har engagerat sig i antibiotikaproblematiken under flera år. Som första person någonsin fick hon i år Nippestipendiet som delas ut av Farmacevter utan gränser för ett projekt som hon initierat i Sudan.

Efter att ha tagit kontakt med tre universitet i Sudans huvudstad Khartum ska Abir Ali åka dit i december. Tillsammans med apotekaren Ulf Rydell ska hon föreläsa och informera om antibiotika för studenter i slutfasen på apotekar- och läkarprogrammen. Abir Ali tror att det är där de största insatserna kan göras.
– Antibiotikaanvändningen i Sudan är väldigt okontrollerad. Egentligen får det bara säljas på recept men den receptfria försäljningen är omfattande. Det finns nästan ingen statistik över hur mycket antibiotika som används och vilka typer det är, säger Abir Ali.

Idén till projektet väcktes då hon själv var i Sudan för ett år sedan och blev sjuk. Hon bad sin mamma att gå till apoteket och köpa ibuprofen, något som visade sig vara svårt.
– De försökte sälja på henne antibiotika trots att hon bara vill ha febernedsättande. Kunskapen bland farmacevter och läkare om vilket hot antibiotikaresistensen är väldigt dålig.

Under vistelsen kommer det också ordnas en större informationsdag där allmänhet och media bjuds in, på så sätt hoppas de svenska apotekarna att kunna sprida budskapet ännu mer.
– Jag tror vi kan göra stor nytta genom att informera de studenter som är på väg ut i arbetslivet, de är ofta mer benägna att förändra sitt beteende än äldre som har sina vanor, säger Abir Ali.

Den 3 december bär det av och förhoppningen är att kunna göra flera liknande insatser i framtiden och att lära upp personer lokalt som kan arbeta vidare. Men även i Sverige finns mycket att göra menar hon.
–  Under mina år på apotekarprogrammet har vi bara haft en föreläsning på 45 minuter om antibiotikaresistens. Många här har också dålig kunskap om vilket hot det är.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng