Behandling skjuts upp av kostnadsskäl

Reumatiker och patienter med hepatit drabbas när medicincentrum vid universitetssjukhuset i Linköping ska spara. Patienter får under året vänta på att få sin medicin insatt.

19 maj 2003, kl 11:00
0

Annons

TNF-alfahämmare och interferoner tillhör de läkemedel som ska ransoneras. Läkemedelsbudgeten har lagts ut på klinikerna och vid medicincentrum räcker pengarna inte till.
? Det är mycket olyckligt om patienter som behöver TNF-alfahämmarna inte får tillgång till dessa. Användningen av dessa läkemedel på det strikta sätt som görs är dessutom kostnadseffektiv för samhället. Det finns många andra ställen där man kan spara, till exempel måste man ifrågasätta användningen av protonpumpshämmarna. Problemet är att det centrum som drabbas inte kan spara på andra läkemedel, säger Mikael Hoffmann, chef för läkemedelsenheten i Östergötland.
Liknande åtgärder har tidigare diskuterats i Örebro.
? Detta är en oacceptabel situation som strider mot hälso- och sjukvårdslagen, säger Lena Öhrsvik, ordförande i Reumatikerförbundet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng