Behandling mot RLS kan ge spelberoende

En amerikansk forskagrupp beskriver tre fall där patienter utvecklat spelberoende efter att de behandlats för restless leg syndrome. Samma problematik har tidigare setts hos Parkinsonpatienter.

9 feb 2007, kl 14:15
0

Patienterna hade behandlats med dopaminagonister för att bli av med sina rastlösa ben, och ett par månader senare var de spelberoende. Patienterna hade inte visat några beroendetendeser tidigare. De tre fallen beskrivs i tidskriften Neurology av forskare vid The Mayo Clinic, samma forskningsklinik som 2005 rapporterade om 11 fall av Parkinsonpatienter som drabbades av spelberoende när de behandlades med dopaminagonister.

– Det här visar att biverkningen inte bara gäller Parkinsonpatienter som behandlats med höga doser utan troligtvis även för andra patientgrupper som får lägre doser, säger artikelns huvudförfattare Maja Tippman-Peikert i ett pressmeddelande.

Det är ännu så länge bara tre fall som är beskrivna men forskarna tycker att läkare bör vara uppmärksamma. När den tidigare rapporten om Parkinsonpatienter kom gick Läkemedelsverket ut med information om studien.

– Det här gäller ju samma substans och det är kanske inte så förvånande att det kan drabba även andra patienter. Alla som får det här förskrivet bör veta om det här, säger Barbro Gerdén, medicinsk informatör på Läkemedelsverket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng