Annons

Behandling med PPI kan öka frakturrisk varnar FDA

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gått ut med en varning där
man vill uppmärksamma på sambandet mellan långvarig användning av
protonpumpshämmare och en ökad frakturrisk.

26 maj 2010, kl 10:29
0

På tisdagen publicerade FDA ett meddelande på sin hemsida om att den kan finnas en risk för frakturer för patienter som behandlas en längre tid med protonpumpshämmare, PPI. Myndigheten har också beslutat att bipacksedlar för berörda läkemedel ska uppdateras och att frakturrisken då ska finnas med. FDA skriver att även om det observerade sambandet gäller l användning under ett år eller mer eller vid höga doser, så ska varningen finnas med på alla typer av PPI-läkemedel inklusive de receptfria.

Beslutet kom efter att myndigheten gjort en genomgång av flera studier på området. Vid genomgången konstaterade FDA att det fanns en ökad risk för frakturer i höft, handled och ryggrad för personer som behandlats med omeprazol, esomeprazol, lansoprazol eller andra protonpumpshämmare.

En av de senaste studierna som FDA hänvisar till publicerades i Archives of Internal Medicine tidigare i maj. Enligt den löpte kvinnor mellan 50 och 79 år som tog PPI 47 procents högre risk att drabbas av fraktur i ryggraden och 26 procent högre risk för fraktur i handled eller underarm.

Enligt FDA bör sjukvårdspersonal vara observanta på sambandet och överväga att rekommendera kortare behandlingstider och lägre doser till patienter som tar PPI-preparat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng