Annons

Bebis kan ha blivit botad från hiv

En amerikansk tvååring tros ha blivit botad från sin hivinfektion genom tidig behandling med antivirala läkemedel. Det är det andra dokumenterade fallet där en person botats helt.

4 mar 2013, kl 11:01
0

Amerikanska läkare ska ha lyckats bota en tvåårig flicka från sin hivinfektion, rapporterar The New York Times. Men resultaten är än så länge opublicerade. 

Flickan föddes i juli 2010. Då mamman precis testats positivt för hiv hade hon inte fått någon antiviral behandling under graviditeten och då det var en stor risk för överföring flyttades barnet till University of Mississippi Medical Center. 

Där behandlades flickan av en hiv-specialist som gav henne en cocktail av de antivirala läkemedlen zidovudin, lamivudin och nevirapin när hon bara var 30 timmar gammal. I vanliga fall, då mamman behandlats med antivirala läkemedel under graviditeten, ges barnet bara nevirapin vid några veckors ålder.

Därefter togs två blodprov som visade en låg förekomst av hivinfektion hos barnet. Det kan förklaras av att barnet var så ungt och att överföringen av hivinfektion kunde ha skett i livmodern och inte vid förlossningen, enligt den behandlade läkaren.

Virusnivåerna minskade drastiskt och efter en månad var de omätbara. Virusnivåerna var detsamma under de 18 månader som flickan behandlades, men sedan slutade mamman komma till sjukhuset och flickan fick då inte heller behandling. Efter fem månader dök mamman upp igen med sin dotter, och trots att läkaren förväntade sig höga virusnivåer var de fortfarande obefintliga. 

Läkaren genomförde tillsammans med forskare en mängd tester, men de kunde inte hitta spår av viruset ens i de reservoarer där det brukar gömma sig. De fann dock ytterst små mängder av virus DNA och RNA, men de var så låga att de knappt kunde registreras vid testerna. Flickan har sedan dess inte fått någon behandling, utan bara noga övervakats. 

Nu är flickan två och ett halvt år gammal, och trots att hon inte fått behandling under ett år har hon fortfarande inga virusnivåer i blodet.

Även om resultaten fortfarande är opublicerade anser forskarna att detta ger hopp för framtida behandling av nyfödda med hivinfektion i blodet. Nu planerar man för studier att se om tidiga tester och tidig behandling även kan fungera för andra. 

Det är dock inte helt klarlagt att barnet verkligen hade hivinfektion vid födseln och det är fortfarande för tidigt att säga att hon är helt fri från viruset, då det kan gömma sig i reservoarer under lång tid, menar kritiker.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng