Annons
Bättre följsamhet efter samtal
Läkemedelssamtal från apotekspersonal ökade följsamheten i Storbritannien. Foto: iStockphoto

Bättre följsamhet efter samtal

Läkemedelssamtal är kostnadseffektiva och kan förbättra patienternas följsamhet, visar en brittisk studie.

18 aug 2014, kl 11:13
0

Sedan 2011 kan öppenvårdsapotek i Storbritannien genomföra läkemedelssamtal mot en ersättning från statliga National Health Services, NHS. Samtalen sker inom 7-14 dagar efter patienten hämtat ut sitt läkemedel från apoteket och gäller patienter inom behandlingsområdena astma/kol, diabetes typ II, högt blodtryck och antikoagulantia.

Genomslaget för läkemedelssamtalen har varit stort, av landets fler än 11 000 öppenvårdsapotek har 91,2 procent genomfört minst ett samtal. Apoteket får cirka 280 kronor i ersättning av NHS för varje samtal. Under 2013 genomfördes fler än 76 000 samtal, vilket kostade NHS 19 miljoner pund, cirka 217 miljoner kronor.

Nu har forskare vid University of Nottingham och University College London utvärderat läkemedelssamtalen. Enligt forskarna är ett stort problem att så mycket som 25 procent av läkemedel mot kroniska sjukdomar inte tas som de ska, vilket kan leda till sämre hälsa.

Forskarna genomförde en randomiserad studie som omfattade 500 patienter. Hälften fick ett läkemedelsamtal efter uthämtat läkemedel medan resten inte fick någon uppföljning. Efter tio veckor utvärderades patienternas följsamhet. I gruppen som inte fick något samtal var följsamheten 60,5 procent och i gruppen som haft ett läkemedelssamtal var följsamheten 70,7 procent. Följsamheten var något högre när man även inkluderade patienter som bytt läkemedel på läkarens rekommendation, 64,9 procent utan uppföljning och 74,7 med läkemedelssamtal.

Läkemedelssamtalen var också kostnadseffektiva. När ersättningen för apoteken dragits av beräknade forskarna att samtalen gav en besparing på cirka 240 kronor, bland annat eftersom patienterna inte besökte sin läkare lika ofta. Samtalen uppskattades också av studiedeltagarna.

Forskarna uppskattar att ett läkemedelsamtal kan öka följsamheten med cirka tio procent vilket kan leda till minskade kostnader i framtiden. 

Brittiska NHS har inte kommenterat rapporten eftersom förhandlingar om finansiering av läkemedelssamtalen fortfarande pågår, skriver Pharmaceutical Journal.

Det svenska Läkemedelsverket håller just nu i ett pilotprojekt kring strukturerade läkemedelssamtal på apotek. Det omfattar patienter med astma- eller kolläkemedel och totalt ingår 46 apotek. Pilotprojektet ska slutrapporteras i december, men det syftar till att ta reda på om läkemedelssamtal är möjliga, inte om de förbättrar patienternas hälsa.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng