Bättre behandlingar av ovanliga cancrar

Ett europeiskt samarbete ska samla kunskap om hur ovanliga cancerformer bör behandlas och kartläggas.

7 nov 2014, kl 09:22
0

Var femte person som drabbas av cancer får en sjukdom som klassas som en ovanlig cancer. Dessa cancerformer har inte alltid lika bra kunskapsbas om hur sjukdomen ska behandlas. Just ovanligheten gör att patientunderlagen för forskning ofta är små och ofullständiga.

Nu har Rare Cancers Europe, RCE, publicerat metodologiska rekommendationer för hur kliniska studier kan utföras för att ge mer kunskap om behandlingsmöjligheter. Med en konsensus för hela Europa ska det bli lättare att samla ihop mer information och bedriva nya forskningsprojekt

Man uppmanar till användning av alternativa metoder för hur studier läggs upp och hur patientinformation samlas in jämfört med mer vanligt förekommande sjukdomar. Bland annat kan fler off label-försök göras mer ofta och alternativa tillstånd för läkemedlen användas för att hitta evidens för nya behandlingsmetoder.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng