Annons

Barnvacciner är säkra

Barnvaccinationsprogrammet i Sverige gör stor nytta och vaccinerna är säkra. Det slår SBU fast efter att ha låtit en expertgrupp analysera de forskningsresultat som finns på området.

11 feb 2009, kl 11:00
1

Vaccinerna har i det närmaste eliminerat sjuklighet och dödlighet av många tidigare vanliga sjukdomar, slår expertgruppen fast i den rapport som SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering låtit göra. Att smittkoppor utrotats och polio nu bara finns i ett fåtal länder är resultatet av ett omfattande globalt vaccinationsprogram.

Men det
har på senare år funnits såväl oro som kritik mot vaccinationer. I Sverige sjönk till exempel vaccinationsgraden bland små barn under några år, vilket varit ett skäl till att Socialstyrelsen avvaktat beslutet att bygga ut programmet. Om det finns en oro för allvarliga biverkningar sjunker täckningsgraden. För att allmänna vaccinationsprogram ska ge ett gott skydd bör cirka 95 procent av alla barn vaccineras enligt WHO.

SBU:s experter
har utvärderat fem barnvacciner där det funnits farhågor både när det gäller nytta och biverkningar. Dessa är vaccinerna mot hjärnhinneinflammation, kikhosta, hepatit B och tuberkulos, samt kombinationsvacciner mot mässling-påssjuka-röda hund.

När det gäller
MPR-vaccinet konstaterar experterna att det inte ökar risken för vare sig autism, epilepsi, diabetes eller allvarliga infektioner. Kikhostevaccinet som skyddar mot hostan i minst fem år har enligt den samlade forskningen inga allvarliga biverkningar, inte heller vaccinet mot hjärnhinneinflammation, eller tuberkulos. När det gäller hepatit B anser SBU-experterna att det inte finns några data som talar för ett samband mellan vaccinet och MS.
Vacciner mot difteri, stelkramp, polio och pneumokockvaccin ingår inte i granskningen.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. “Det finns inte tillräckligt med vetenskapligt underlag för att utesluta eller bekräfta ett samband mellan multipel skleros (MS) och hepatit B-vaccina- tion. De data som finns talar sammantaget mot ett orsakssamband.” Enligt SBU