Vitamintillskott skyddar inte mot sjukdomar

Multivitaminer minskar inte risken att drabbas av cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar.  Det visar en amerikansk studie som följde en stor grupp äldre kvinnor i 15 år.

10 feb 2009, kl 16:14
0

Varierad kost som innehåller mycket frukt och grönsaker förebygger cancer och andra sjukdomar. Vitaminpiller har däremot varit omdebatterade och vissa studier har till och med visat att vitamintillskott kan vara farliga. För några år sedan visade en amerikansk studie att vitamin C och E kan öka risken för hjärtattack. Förra året kom en dansk metaanalys som visade att höga mängder antioxidanter kan öka risken för både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Studien som publiceras idag i Archives of Internal Medicine pågick i 15 år och är den största någonsin i sitt slag. Mer än160 000 kvinnor mellan 50 och 79 år ingick i det analyserade materialet. Av dessa tog drygt 42 procent multivitaminer regelbundet och resten åt inte några kosttillskott.
Forskarna jämförde förekomsten av bland annat bröst-, tarm-, njur- och lungcancer mellan dessa två grupper. Multivitaminer varken ökade eller minskade risken att drabbas av cancer.

Det fanns inte heller något samband mellan de flesta vitamintillskott och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Men de multivitaminer som innehöll extra höga doser av B- och C-vitamin samt selen och zink gav ett visst skydd, enligt studien.

– Det är inte lätt att ersätta bra kost med piller, säger Alicja Wolk som forskar i näringsepidemiologi vid Karolinska Institutet.

Alicja Wolk och hennes forskarlag har inte heller hittat något samband mellan vitaminintag och minskad dödlighet i till exempel cancer.

– Det finns ett par tusen olika substanser i frukt och grönsaker vars funktioner vi inte känner till. Om man tar en vitamintablett är det 10 substanser man får i sig. Det bästa rådet är att ha varierad kost, då är det garanterat att man får i sig allt man behöver.

Kvinnorna som ingick i den aktuella studien var relativt högutbildade och hade bra kostvanor. Därför vill forskarna i dagsläget inte tala om några generella rekommendationer när det gäller kosttillskott. Fler studier behövs innan säkra slutsatser kan dras.

Alicja Wolk påpekar även att alltför höga doser av vitamintillskott kan vara farliga.

– Vissa tar för mycket och då kommer kroppen ur balans. Under evolutionens gång har människan inte ätit så mycket vitaminer. Vi är inte anpassade att hantera så pass stora mängder. Det svenska ordet ”lagom” passar bäst här.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng