Barn som växer ska ha olika mängder läkemedel

Det är något av ett Moment 22 att vi vet så lite om hur barn påverkas av läkemedel.Okunskapen gör att föräldrar drar sig för att låta barnen vara med i kliniska prövningar ? något som bidrar till att vi fortfarande vet för lite.Av förklarliga skäl är det inte enkelt att rekrytera barn till kliniska studier […]

19 jul 2002, kl 05:36
0

Det är något av ett Moment 22 att vi vet så lite om hur barn påverkas av läkemedel.
Okunskapen gör att föräldrar drar sig för att låta barnen vara med i kliniska prövningar ? något som bidrar till att vi fortfarande vet för lite.
Av förklarliga skäl är det inte enkelt att
rekrytera barn till kliniska studier av nya oprövade läkemedel och svårigheten accentueras ju mindre barnet är. Det kan vara nog så svårt att motivera friska vuxna att frivilligt ställa upp som försökskaniner.
Detta minskar företagens intresse att ta fram speciell dokumentation för barn. Dessutom är det begränsade patientunderlaget en avkylande faktor.
Företagen behöver därför rimliga morötter för att motiveras till särskilda barnstudier. En metod som används i USA är att företagen kan få ett halvårs förlängning på patentskyddet om man dokumenterar värdet för barnpatienter.
Vad vi dock vet är att en persons ålder är viktigare för ett läkemedels omsättning i kroppen än skillnaden mellan individer. Metaboliseringshastigheten kan variera med flera hundra procent beroende på patientens ålder. En rutinmässig
 extrapolering utifrån patientens vikt kan därför leda till grova doseringsfel.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng