Annons
Bältrosvaccin även för de äldsta

Bältrosvaccin även för de äldsta

Det nya bältrosvaccinet från GSK visar sig ge ett högt skydd även för de som är över 70 år.

29 apr 2015, kl 07:47
2

Annons

.

I december redovisades de första resultaten från en fas III-studie av GSKs nya bältrosvaccin, HZ/su. Man kunde då visa att vaccinet gav en en skyddseffekt på 97 procent bland de som man vaccinerat. Alla deltagarna var över 50 år.

Nu har fler resultat publicerats där man undersökt skyddseffekten uppdelad i olika ålderskategorier. Studierna visar att skyddseffekten är minst lika bra för personer som är över 70 år där skyddet var 98 procent. Bältros är allt vanligare ju äldre man blir.

Vaccinet innehåller ett virusprotein, varicella–zoster glykoprotein E, tillsammans med en komponent som förstärker immunsvaret, AS01B, och ges i två injektioner.

Det finns redan ett bältrosvaccin på marknaden, Zostavax från Sanofi Pasteur MSD, och detta har en annan verkningsmekanism baserat på ett försvagat virus. Zostavax ger en riskminskning för bältros med cirka 70 procent hos personer mellan 50-59 år. För personer över 60 år är riskminskningen 50 procent. Vaccinet uteslöts ur förmånen förra hösten då TLV tyckte det var för dyrt i förhållande till vilken skyddseffekt det gav.

 

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Vilka är planerna och chanserna att detta nya vaccin kommer äldre till del i Sverige? Subvention?

  2. Vaccinet är inte godkänt än, så det dröjer nog några år innan det kan finnas tillgängligt i Sverige.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng