Annons
Bakslag för ännu en vaccinkandidat mot hiv

Bakslag för ännu en vaccinkandidat mot hiv

Ett experimentellt hiv-vaccin från Johnson & Johnson gav inte tillräckligt skydd mot infektionen i en fas IIb-studie.

9 sep 2021, kl 07:30
0

En vaccinkandidat mot hiv från har testats i en fas II b-studie i länder i Subsahariska Afrika. Studien startade 2017 och har fått namnet Imbokodo. Nyligen rapporterade läkemedelsföretaget Johnson & Johnson som arbetar med vaccinet att resultatet var en besvikelse. Vaccinkandidaten gav inte tillräckligt skydd mot hiv-infektion. Men företaget kommer ändå att fortsätta sitt projekt för att utveckla ett vaccin mot hiv.

– Samtidigt som vi är besvikna att vaccinkandidaten inte gav en tillräcklig skyddsnivå mot hiv, ger studien oss kunskap som vi kan använda i det fortsatta arbetet för att få fram ett vaccin som kan förebygga hiv, sade forskningschefen Paul Stoffels i ett pressmeddelande.

Fick vaccinkandidat mot hiv eller placebo

De senaste tio åren ett flertal företag och forskargrupper lagt ned hiv-vaccinprojekt på grund av svårigheter att skapa ett tillräckligt effektivt skydd. Den nu aktuella studien genomfördes bland 2 600 unga kvinnor i Sydafrika och fyra av dess grannländer. Den finansierades av bland andra amerikanska National institute of allergy and infectious disease (NIAID) och Bill & Melinda Gates foundation.

Deltagarna i studien randomiserades till att antingen få vaccinkandidaten eller placebo. I placebogruppen blev under uppföljningstiden 63 kvinnor hiv-smittade och i vaccingruppen 51 kvinnor. Skillnaden mellan grupperna motsvarar en skyddseffekt på 25 procent vilket är ett alltför dåligt skydd för att göra vaccinet användbart.

Den testade vaccinkandidaten gavs i fyra doser. Kandidaten bygger på samma teknik som företagets vaccin mot covid-19. Ett adenovirus (förkylningsvirus) fungerar som så kallad vektor och för in vissa hiv-gener i kroppens celler. Dessa börjar då att producera proteiner som finns hos hiv-virus. Strategin är att immunförsvaret ska upptäcka dessa proteiner och bygga upp ett försvar mot dem för att snabbt kunna reagera mot ett hiv-virus.

Fortsätter annan studie

Johnson & Johnson startade 2019 en annan stor studie av en liknande vaccinkandidat mot hiv, med en något annorlunda sammansättning. Studien har fått namnet Mosaico och genomförs i USA, Sydamerika och Europa bland 3 800 transgenderpersoner och män som har sex med män. Denna studie fortsätter trots motgången i studien i Afrika.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng