Annons
”Avtryck” i blodet varierar mellan covid-19-patienter

”Avtryck” i blodet varierar mellan covid-19-patienter

Förekomsten av ett antal proteiner i blodet tycks skilja sig åt mellan lindrigt och svårt sjuka covid-19-patienter.

11 jun 2020, kl 16:21
0

Annons

Forskare vid universitetssjukhuset Charité i Berlin har identifierat 27 proteiner i blodet hos covid-19-patienter som kan kopplas till olika allvarlighetsgrader av sjukdomen. Resultaten är publicerade i tidskriften Cell systems.

En utmaning med det nya coronaviruset är att förstå vem som endast blir lindrigt sjuk i covid-19 och vem som riskerar att bli allvarligt sjuk, eller till och med dö.

Ledtrådar i blodet

Med ett molekylärt ”fingeravtryck” är förhoppningen att kunna förutsäga sjukdomsutvecklingen och på ett tidigt stadium kunna sätta in kraftigare behandlingsåtgärder där det behövs.

Med hjälp av en nyutvecklad masspektrometri-plattform har de tyska forskarna analyserat en mängd proteiner i blodplasma från covid-19-patienter. Totalt analyserades blodplasma från 31 kvinnor och män som behandlades för covid-19 av olika allvarlighetsgrad på Charité.

Forskarna identifierade 27 proteiner som finns närvarande i olika nivåer i blodet hos covid-19-patienter, beroende på allvarlighetsgrad av sjukdomen. Bland dem fanns vanligt förekommande inflammationsproteiner, men också koaguleringsfaktorer och proteiner som reglerar det medfödda immunsystemet.

Fortsatta studier krävs

Biomarkörerna validerades genom att analysera prover från ytterligare 17 covid-19-patienter samt från 15 friska.

Forskarna ska nu i fortsatta studier undersöka hur det molekylära fingeravtrycket som proteinnivåerna utgör förändras under sjukdomsförloppet för patienter med covid-19. Man ska också undersöka om proteinpanelen kan användas som ett diagnostiskt test av covid-19-patienter i sjukvården.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng