Avreglering i Norge gav 165 nya apotek

Den norska avregleringen av apoteksmarknaden har kritiserats från flera håll. Nu visar dock en utvärdering att tillgängligheten ökat ? 165 nya apotek har slagit upp portarna sedan 2001 då reformen genomfördes.

11 sep 2006, kl 11:27
0

Avregleringen av apoteksväsendet i Norge brukar användas som ett skräckexempel i debatten om det svenska apoteksmonopolet. Kritiken har bland annat gått ut på att utländska kedjor aggressivt tagit över marknaden. Avregleringen har inte heller lett till lägre priser.

Faktum är dock att antalet apotek ökat markant. Sedan den nya apotekslagen trädde i kraft i mars 2001 har 165 nya apotek öppnat i Norge, enligt siffror som presenterades vid de nordiska farmacevtmötet NFU i Tromsö nyligen. Det motsvarar en ökning med 42 procent.

Den norska apoteksreformen är svår att jämföra med den svenska situationen, eftersom något statligt apoteksmonopol aldrig existerat i Norge. Förutom apoteksetableringsreformen 2001 liberaliserades även försäljningen av receptfria läkemedel 2003. Läs mer om de norska apoteksreformerna i artiklar länkade i högermarginalen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng