Avföringstransplantation bättre än vankomycin

Patienter med återkommande tarminfektioner hade större chans att bli friska om de behandlades med avföringstransplantation istället för antibiotika, enligt en liten studie.

17 jan 2013, kl 11:07
1

Foto: iStockphoto

Återkommande tarminfektion av bakterien Clostridium difficile är svårbehandlad och behandling med antibiotika är sällan framgångsrik. Forskare i Nederländerna har i en ny randomiserad studie undersökt hur avföringstransplantation står sig jämfört med den traditionella behandlingen med antibiotikumet vankomycin. 

Forskarna delade upp de 42 studiedeltagarna med någon form av återkommande tarminfektioner av Clostridium difficile i tre grupper. I gruppen som först fick lavemang och sedan avföringstransplantation hade 13 av 16 patienter blivit av med sina diarréer efter 10 veckor. Ytterligare 2 patienter botades då de fick ännu en transplantation, men av en annan donator.  Av de patienter som behandlades med vankomycin blev 4 av 13 patienter friska och bland de som behandlades med lavemang och vankomycin blev 3 av 13 friska. 

På grund av att avföringstransplantation var så pass mycket effektivare än antibiotikabehandling avbröt forskarna studien.

I studien användes avföring från frivilliga donatorer över 60 år. Deras avföring screenades för olika sjukdomar och parasiter. Forskarna använde avföring från samma dag som transplantationen som späddes ut med 500 milliliter sterilt vatten.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng