Avastin och Lucentis lika effektiva vid våt AMD

Avastin och Lucentis visade sig lika effektiva för att behandla våt åldersrelaterad makuladegeneration, AMD. Det är bara Lucentis som är godkänt för att behandla AMD, men Avastin används i stor utsträckning utanför indikation eftersom det är billigare.

1 feb 2010, kl 19:35
1

Studie som jämfört Lucentis och Avastin är relativt liten, forskarna följde 452 patienter som nyligen diagnostiserats med våt AMD under ett år. Studien är en retrospektiv jämförande studie med syftet att undersöka vilken effekt på synen som de båda läkemedlen Lucentis (ranibizumab) och Avastin (bevacizumab) hade.

Under året behandlades 324 patienter med Avastin och 128 med Lucentis. Resultatet visar att preparaten var i princip lika effektiva på att förbättra synen. Synen förbättrades med 23 procent i Avastin-gruppen och med 25 procent i gruppen som behandlats med Lucentis.

Av de två läkemedlen är det egentligen bara Lucentis som har våt AMD som godkänd indikation, men Avastin har i princip samma verkningsmekanism och många läkare väljer att använda Avastin istället eftersom det är billigare.

Den jämförande studien som publiceras i februarinumret av Ophthalmology utgår från hur läkemedlen användes på klinikerna, det fanns under den här tiden inte något protokoll för hur läkemedlen skulle användas. Forskarna styrde inte heller vilket läkemedel som användes, utan det valet gjorde de enskilda läkarna och patienterna. Forskarna konstaterar därför att det kan finnas skillnader mellan behandlingarna som inte kommer fram i den här studien.

Fler studier som jämför de båda läkemedlen är på gång, bland annat väntas resultat från den så kallade CATT-studien som är en randomiserad klinisk prövning med patienter från 44 kliniker runt om i USA. Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, kom 2008 fram till att Lucentis är effektivt men för dyrt. 

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Har inte varit bra vid njurcancer, bukspottkörtelcancer och ska nu vara bra för våt maculardegeneration för att det är billigare.?

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng