Åtta nya ämnen narkotikaklassas

Från och med i dag narkotikaklassas åtta nya ämnen och det kommer att behövas särskilt tillstånd för att inneha substanserna.

16 aug 2016, kl 11:04
0

Folkhälsomyndigheten gör regelbundet utredningar kring substanser för icke medicinsk användning och lägger fram förslag till regeringen. Från och med i dag, 16 augusti, har regeringen fattat beslut om att narkotikaklassa åtta nya ämnen.

Ingen av substanserna används i dag lagligt för medicinsk användning.

På Läkemedelsverket informerar man om narkotikaklassningen i och med att det kan finnas legal användning för exemeplvis tillverkning eller på universitet i forskningssyfte.

– Därför vill vi gå ut och visa att man nu måste ansöka om tillstånd hos oss för att inneha eller föra in eller ut dessa ämnen ur Sverige, säger Ola Philipson, på enheten för kosmetika, läkemedelsprodukter och narkotika på Läkemedelsmyndigheten.

För att ämnen ska kunna klassas som narkotika måste de antingen vara beroendeframkallande eller ha euforiska effekter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng