Annons
Nu har även Uppsala fått ett ATMP-centrum
Foto: Istock

Nu har även Uppsala fått ett ATMP-centrum

ATMP-centrum Uppsala invigdes nyligen med siktet inställt på effektivare utveckling av cell- och genterapier.

11 sep 2023, kl 13:25
0

Annons

ATMP-centrum Uppsala heter den nya centrumbildning som invigdes i fredags. Den är ett samarbete mellan sjukvården och universitet i Uppsala. Centret har sina lokaler på Akademiska sjukhuset.

Allt fler ATMP-centra växer fram

ATMP är en förkortning av Advanced therapeutical medicinal products, avancerade terapiläkemedel. Termen omfattar genterapier, cellterapier och vävnadstekniska produkter.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat börjar ATMP-centra ta form på flera orter i landet. De växer fram främst i anslutning till universitetssjukhusen. Syftet med de här satsningarna är att samla kompetens för att stödja både forskning om ATMP och användning av de nya behandlingsmetoderna.

I Västra Götalandsregionen etablerades ett ATMP-centrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset för ett par år sedan. Liknande satsningar var redan då på gång även på andra håll.

Under den gångna sommaren nådde utvecklingen nya milstolpar. Då startade både ett nytt center i Stockholm – Karolinska ATMP-centrum – och ett vid Lunds universitet, LU-ATMP.

ATMP-centrum Uppsala forum för samverkan

Nu är det Uppsalaregionens tur. Det nya ATMP-centrum Uppsala formaliserar det samarbete som redan finns mellan sjukvården och universitet kring utveckling av och behandling med ATMP.

– Främsta nyttan med ATMP-centrum är att patienterna ska få ökad tillgång behandling med avancerade läkemedel. Redan idag har vi på Akademiska sjukhuset ATMP-produktion inom brännskadevården där vi har ett uppdrag inom nationell högspecialiserad vård. För att utveckla detta krävs de stödfunktioner som nu etableras, säger Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

– Centrumet samlar all den expertis och erfarenhet som finns inom ATMP-området på Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet. Det ger oss en kraftfull plattform som förenklar vidare utveckling och införande av nya behandlingar. ATMP-centrum Uppsala blir dessutom en tydlig kontaktväg in för patienter, forskare, industri och samarbetspartners inom fältet.