Astrazeneca startar tre nya samarbeten

Astrazeneca satsar brett på att få fram nya cancerbehandlingar genom att teckna tre nya avtal på en vecka.

11 aug 2015, kl 10:45
0

Astrazenecas dotterbolag Medimmune tecknade i början av veckan ett samarbetsavtal med Inovio Pharmaceuticals. Avtalet som direkt ger 241 miljoner kronor gäller utvecklingen av ett cancervaccin INO-3112 som är verksamt mot HPV-virus. Projektet befinner sig i kliniska fas I och II-stadier för behandling mot livmoderhals- och huvud-halscancer. Vaccinkandidaten verkar genom att aktivera T-celler så att dessa förstör tumörer som uppkommit från HPV-virus av typen 16 och 18. Vaccinet undersöks i kombination med andra immunoterapimolekyler. Om alla steg i avtalet faller ut positivt är den totala avtalssumman 6.1 miljarder kronor.

I förra veckan inledde Astrazeneca ett samarbete med det amerikanska bolaget Heptares för utvecklingen av immunmolekylen HTL-1071 för behandling av flera typer av cancer. Läkemedelskandidaten är en A2A-receptorhämmare och ska testas i kombination med andra substanser ur Astrazenecas produkter inom cancerterapiområdet. Även detta samarbete kan ge Heptares en stor summa pengar om alla mål uppnås, 4,3, miljarder.

Under samma vecka påbörjades även ett samarbete för att göra kliniska tester tillsammans med läkemedelsbolaget Miratir Therapeutics. Man ska undersöka effekten av Medimmunes anti-PDL1-hämmare i kombination med Miratis mocetinostat som är en HDAC-hämmare. De första kliniska testerna ska finansieras av Mirati och Medimmune tillhandla håller sin läkemedelskandidat och ifall studierna visar på positiva resultat kommer bolagen ett teckna gemensamma licensavtal för behandlingen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng