Astmakandidat var bättre än placebo

Patienter som behandlades med benralizumab hade färre fall av svår astma än de som fick placebo.

13 okt 2014, kl 11:49
0

Foto: iStockphoto

Astrazeneca har presenterat positiva resultat från en fas IIb-studie på benralizumab. Det är en monoklonal antikropp som används för att behandla patienter med svår, okontrollerad astma och patienter med förhöjda nivåer av eosinofiler i blodet, vilket kopplas till svåra inflammatoriska sjukdomar. Benralizumab binder till IL-5, interleukin 5, vilket sänker nivån av eosinofiler i blodet. Studien har publicerats i tidskriften The Lancet Respiratory Medicine. 

Studien pågick under ett år och jämförde behandling med benralizumab med placebo hos patienter med svår astma. Patienterna som behandlades med den aktiva substansen hade en statistiskt signifikant sänkning av antalet gånger som sjukdomen försämrades, jämfört med patienterna som fick placebo. Benralizumab minskade antalet sjukdomsförsämringar med 40-70 procent beroende på dos, enligt ett pressmeddelande från Astrazeneca.

Enligt studien minskade benralizumab även nivåerna av eosinofiler i blodet efter det första behandlingstillfället. Patienterna upplevde också en förbättrad lungfunktion och förmåga att kontrollera sin astma.

De vanligaste biverkningarna var förkylning och hudirritation vid injektionsstället. Övriga biverkningar var liknande för benralizumab och placebo.

Astrazeneca tar nu utvecklingen av benralizumab till fas III-studier.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng