Annons

ASA lika bra som warfarin

Aspirin, acetylsalicylsyra, kan vara lika bra som warfarin för patienter med hjärtsvikt. Det visar en studie publicerad i tidskriften NEJM.

4 maj 2012, kl 12:48
2

Annons

Forskarna undersökte 2 305 patienter i 11 länder i upp till 6 år. Patienterna behandlades antingen med warfarin eller med acetylsalicylsyra. Studien visade att behandlingarna inte gav någon skillnad i risk för stroke, större blödningar eller dödsfall.

Av de 2 305 patienterna drabbades 622 av dödsfall (85,4 procent), ischemisk stroke (13,5 procent) eller intracerebrala blödningar (1,1 procent). Totalt var det 7,47 fall per 100 patienter i gruppen som fick warfarin och 7,93 fall per 100 patienter i grupper som behandlades med acetylsalicylsyra. Studien visade också att den minskade risken för ischemisk stroke bland patienter på warfarin kvittades mot en ökad risk för större blödningar. Det fanns dock en liten skillnad till fördel för warfarin hos patienter som följts i mer än fyra år, men skillnaden var precis statistiskt signifikant.

Forskarna konstaterar att det inte finns någon signifikant skillnad mellan behandling med warfarin och acetylsalicylsyra, därför bör valet av behandling individualiseras.

I artikeln anser forskarna att studiens resultat kan begränsas av att antalet patienter var relativt få och att ett fåtal patienter följts i fem eller sex år. Studien har finansierats av the National Institute of Neurological Disorders and Stroke.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer