Annons

USA hoppas gamla substanser kan bli till nya läkemedel

Den amerikanska regeringen har inlett ett samarbete med stora
läkemedelsföretag. Målet med samarbetet är att hitta nya behandlingar
för en mängd sjukdomar genom gamla substanser.

4 maj 2012, kl 13:58
0

Annons

Amerikanska National Institutes of Health, NIH, har kommit överens med Pfizer, Astrazeneca och Eli Lilly om att göra 24 substanser tillgängliga till pilotprojektet, som är det största i USA:s historia, uppger Reuters.

Alla 24 substanser har tidigare testats i kliniska studier, men läkemedelsföretagen övergav dem då de inte var effektiva mot de sjukdomar som de var tänkta emot. NIH kommer varje år att ge anslag på 20 miljoner dollar till forskargrupper som ska försöka hitta nya användningsområden för substanserna.

– Målet är enkelt: att se om vi kan lära gamla läkemedel nya trick, sade USA:s hälsominister Kathleen Sebelius vid en presskonferens, skriver Reuters.

Det finns flera fall då ett läkemedel från början var tänkt att behandla en annan sjukdom, men då var det på grund av en slump. Nu hoppas NIH att samarbetet ska göra det möjligt att upptäcka nya användningsområden för gamla substanser på ett mer systematiskt sätt.

Forskare som upptäcker en ny användning för ett läkemedel kommer att vara berättigade till royalties om läkemedlet når marknaden, även om företagen fortfarande har rättigheter till substansen.