ASA kopplat till ögonsjukdom

De som använder acetylsalicylsyra regelbundet under många år löper större risk att utveckla ögonsjukdomen AMD. Det rapporterar australiensiska forskare.

22 jan 2013, kl 11:59
0

Asetylsalicylsyra, ASA, tas ofta av patienter för att skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar och är ett av de mest använda läkemedlen i världen.

 

Under senare tid har det publicerats studier med motstridiga resultat om aspirin ökar risken för åldersrelaterad makuladegeneration, AMD, den främsta orsaken till blindhet bland äldre.

Forskare vid University of Sydney har nu publicerat en studie i JAMA som bekräftar att i alla fall lång och regelbunden användning ökar risken för AMD.

De gjorde en prospektiv analys av information från en australiensisk studie med 2 389 deltagare under 15 år. Av dessa var närmare 11 procent, 257 personer, regelbundna användare av acetylsalicylsyra. En uppföljning efter 15 år visade att närmare en fjärdedel, 63 av de regelbundna användarna, hade utvecklat en form av AMD, vilket var signifikant fler än i gruppen som använde ASA ibland.

Regelbundenanvändning av aspirin var signifikant associerad med en ökad förekomst av neovaskulär AMD i den här studien.

Men forskarna och författarna till artikeln i JAMA menar att det trots det troliga sambandet måste göras en individuell bedömning om behandling med asetylsalicylsyra. Det finns idag inte tillräckliga kliniska bevis för att råda läkarna att ändra klinisk praxis, menar de.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng