Adhd-medel kan omprövas

Den generella subventionen för adhd-läkemedel kan komma att omprövas. På TLV anser man att det är tveksamt om nyinsättningarna är kostnadseffektiva.

22 jan 2013, kl 10:43
0

Idag behandlas runt 27 000 vuxna med adhd-läkemedel. Ungefär hälften av dem är nyinsättningar, det vill säga de har inte fått behandling som barn eller ungdomar.

Den behandlingen finns det idag inte någon evidens för och kan därför beskrivas som off label. Men subventionen av läkemedlen är generell, så alla behandling av barn liksom vuxna ingår i läkemedelförmånerna. Det har fått subventionsmyndigheten TLV att reagera.
– Vi kan konstatera att det är en omfattande off label förskrivning av adhd-läkemedlen. Det gör att vi kan misstänka att behandlingen idag inte blir kostnadseffektiv, säger Jonas Lindblom, medicinsk utredare på TLV.
 
Adhd-läkemedlen finns därför med på myndighetens lista över tänkbara omprövningar.
– Det är sannolikt att vi kommer att göra det, men det kan förstås alltid dyka upp något som är viktigare och då får omprövningen av den här gruppen stå tillbaka.
Det är främst subventionen av adhd-läkemedel som nyinsätts på vuxna som TLV i så fall omprövar. Att fortsätta behandlingen i vuxen ålder om man påbörjat den som barn finns det idag viss evidens för.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng