ASA förstärkte effekten av warfarin

En grupp av 5 085 män i åldern 45?69 ingick i en brittisk studie som syftade till att avgöra värdet av oralt intag av antikoagulantia (warfarin och lågdos acetylsalicylsyra, ASA) för att förhindra ischemisk hjärtsjukdom.Männen delades in i fyra likstora grupper: en fick både warfarin (i medeltal 4,1 mg/dag) och ASA (75 mg/dag, slow release-form), […]

18 jul 2002, kl 23:29
0

Annons

En grupp av 5 085 män i åldern 45?69 ingick i en brittisk studie som syftade till att avgöra värdet av oralt intag av antikoagulantia (warfarin och lågdos acetylsalicylsyra, ASA) för att förhindra ischemisk hjärtsjukdom.
Männen delades in i fyra likstora grupper: en fick både warfarin (i medeltal 4,1 mg/dag) och ASA (75 mg/dag, slow release-form), en fick warfarin plus placebo för ASA, en tredje fick ASA och placebo för warfarin. Den fjärde gruppen fick enbart placebo.
Patienterna följdes i 6,8 år (medianvärde). Det primära undersökningsmålet var samtliga fall av ischemisk hjärtsjukdom, IHD, definierad som summan av död i kranskärlssjukdom samt icke-fatal och fatal hjärtinfarkt.
Bland alla dem som fick warfarin minskade det totala antalet IHD med 21 procent (p=0,02), i huvudsak beroende på att antalet fatala händelser minskade med 39 procent(p=0,003). Antalet fall av rupturerad aorta och spruckna aneurysm var 15 i warfaringrupperna jämfört med tre fall bland dem som inte fått warfarin. Den totala dödligheten minskade med 17 procent (p=0,04).
Den totala effekten av ASA var av samma storleksgrad, 20 procent färre fall av IHD (p=0,04). Men en stor skillnad var att ASA:s effekt i huvudsak sågs på icke-fatala händelser, en minskning med 32 procent (p=0,004).
Det visade sig att warfarin och ASA kompletterade varandra och förstärkte den skyddande effekten. I gruppen som fick kombinationsbehandling minskade totalantalet IHD med 34 procent (p=0,006).
Men kombinationsbehandlingen ökade samtidigt risken för blödande och fatal stroke. I denna grupp sågs 29 fall av stroke mot 26 i placebogruppen. Bland dem som enbart fick warfarin var antalet strokefall 22 och bland dem som enbart fick ASA 18. Antalet fatala stroke var tolv i kombinationsbehandlingsgruppen, fem i warfaringruppen, två i ASA-gruppen och ett i placebogruppen. nThe Lancet 1998;351:233?41

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng