?Apotekets nye VD måste kunna leda en stor organisation?

På Apoteket har man inlett sökandet efter en ny VD. Styrelseordförande Barbro Fischerström betonar vikten av att näste VD är en stor ledare.

19 jul 2002, kl 18:41
0

Annons

Arbetet med att hitta en ny VD i Apoteket AB efter Arne Björnberg är i full gång. Enligt styrelseordförande Barbro Fischerström diskuterar man ett 20-tal namn tillsammans med sina rekryteringskonsulter. Efter erfarenheterna med Arne Björnberg har styrelsen satt samman en profil för hur företagets nye ledare ska vara.
? Vår nye VD ska ha en dokumenterad erfarenhet av att leda en stor organisation, säger hon och betonar ordet stor. Personen vi söker ska vara bekant med att leda ett företag med samhällsuppgifter och också bekant med affärsverksamhet. Dessutom ska personen besitta egenskaper som man förknippar med en god ledare idag som att ha empati, vara lyssnande, kunna delegera och ha en förmåga att väcka entusiasm hos sina medarbetare.
Av de 20-talet kandidater har cirka hälften själva kontaktat Barbro Fischerström och anmält sitt intresse, medan styrelsen har plockat ut de övriga. Barbro Fischerström bekräftar att Apotekets tillförordnade VD Sören Olofsson finns med bland kandidaterna.
Det kommer att ta cirka ett halvår innan hon kan presentera en ny VD tror Barbro Fischerström. Det är ett tidskrävande arbete att hitta rätt person och en gissning är att Apotekets styrelse kommer att vara ytterst noggranna med att ta referenser denna gång.
? Jag tycker att vi gjorde det noggrant förra gången med, men det är klart att vi har lärt oss något av detta också, säger Barbro Fischerström.