Apoteket planerar bli grossist

Dokument från Apotekets styrelsemöte 27 mars bekräftar att Apoteket för långtgående diskussioner om att starta grossistverksamhet.

12 apr 2007, kl 13:16
0

Enligt styrelsedokument från Apoteket som Dagens medicin idag publicerar på sin hemsida stämmer misstankarna om att Apoteket för diskussioner med det amerikanska grossistföretaget Medco. Apoteket har tidigare dementerat dessa uppgifter men i dokumenten från styrelsemötet 27 mars finns tydliga planer på bland annat en helautomatiserad receptfabrik presenterade.


Dokumentet beskriver hur Apoteket kan stärka sin position genom att bli distributör av läkemedel direkt till kunder, till sina egna butiker, till franchisekedjor och till andra konkurrenter.Med anledning av uppgifterna om Apotekets planer skrev Läkemedelsindustriföreningen, Sveriges Farmacevtförbund, Kronans droghandel, Tamro och Svensk dagligvaruhandel i förra veckan ett gemensamt brev till socialminister Göran Hägglund där de bad om ett möte. På mötet vill de diskutera frågan om huruvida Apoteket har rätt att använda tiden innan monopolet avskaffas till att försöka bygga upp ett nytt monopol som grossister. I brevet skriver de: "Vad vi nu riskerar att få är ett Apotek som dels är en aktör på detaljistmarknaden, dels äger infrastrukturen och partihandeln, och kan bestämma villkoren för andra aktörer. Det systemet gagnar varken patienter eller sjukvårdens organisationer".

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng