Apoteket kan komma att samarbeta med detaljhandeln

Vid dagens pressträff där vårdminister Ylva Johansson presenterade tilläggsdirektiven till utredningen om detaljhandel med läkemedel klargjordes att apoteksmonopolets existens i sig inte ingår i utredarens uppdrag.

16 feb 2006, kl 15:26
0

På en direkt fråga om varför själva monopolet inte är föremål för utredning svarade Ylva Johansson:
– Vi tycker inte att det är aktuellt eftersom systemet fungerar bra och vi vill behålla monopolet. Läkemedel är en speciell vara och bör därför behandlas speciellt.
Men monopolet ska vara modernt, erbjuda en god tillgänglighet och hög säkerhet och vara anpassat till EU:s lagstiftning, klargjorde Ylva Johansson.

Utredaren Anders Lönnbergs ska göra en översyn av det svenska apoteksmonopolet ur ett EG-rättsligt perspektiv. I uppdraget ingår att analysera om Apotekets försäljningsnät är utformat så att konsumenternas tillgång till läkemedel säkras. Utredaren ska även analysera om Apotekets marknadsföring och produktinformation är förenlig med EG-rätten.

Identifieringskrav

Anders Lönnborg ska i sin utredning, som sedan tidigare omfattar rökavvänjningsprodukter i detaljhandeln, nu även studera:
? Om det finns ett behov av att ytterligare förändra Apotekets förutsättningar för att inte strida mot EU:s regelverk.
? Distanshandel med läkemedel, för att klara av höga säkerhetskrav
? Vem som ska få sälja växtbaserade läkemedel.
? Om det behövs en åldersgräns för att få köpa läkemedel.
? Om det ska krävas någon form av identifieringskrav då ombud hämtar ut läkemedel för någon annan persons räkning.
? Om Apotekets marginal ska bestämmas av Läkemedelsförmånsnämnden (LFN) eller om någon annan ska göra det.
? Hur läkemedel ska tillhandahållas utanför Apotekens lokaler, där andra alternativ kan vara ?Apotek i butik?.

– Utredaren ska titta på hur ombudssystemet fungerar, om det ska vara kvar, utökas eller ersättas av något annat. Han ska också titta på möjliga samarbeten mellan Apoteket och detaljhandeln avseende försäljning av läkemedel utanför Apoteken men inom Apotekets ansvar och organisation, sa Ylva Johansson.

Anders Lönnborg ska senast den 31 december 2006, i ett delbetänkande, redovisa frågan om växtbaserade läkemedel. Uppdraget i övrigt ska redovisas senast den 31 december 2007.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng