Apoteket försvarar sig på bolagsstämman

Apoteket tillbakavisar kritiken om samarbetet med Medco. Under bolagets seminarium om omregleringen i dag inledde vd Stefan Carlsson med ett långt försvarstal.

25 apr 2007, kl 17:03
0

Frågan om Apotekets samarbete med det amerikanska företaget Medco kom upp redan under förmiddagens formella bolagsstämma. Men styrelsens ordförande Per Båtelsson och vd Stefan Carlsson hänvisade alla frågor till eftermiddagens seminarium ?Om omreglering är medicinen, hur undviker man biverkningar?.

Stefan Carlsson inledde seminariet med en lång monolog där han ville reda ut begreppen. Han framhöll att de diskussioner som förts med Medco har handlat om två saker:
– Den första delen har varit en diskussion om hur man kan förbättra läkemedelsanvändningen i Sverige, och sänka kostnaderna. Det handlar om ett kvalificerat IT-stöd för att hantera olika typer av läkemedelsproblem, som interaktioner, höga/låga doser och så vidare.
– Den andra delen som Medco-diskussionen handlar om är att effektivisera verksamheten. Hanteringen av recept på apoteken ska kunna hanteras effektivare på ett av våra distansapotek. Det handlar till exempel om plock och pack av itererade recept på distansapoteken, robotar som plockar och packar effektivt och säkert, sa Stefan Carlsson.


Han poängterade också att samarbetet med Medco inte är ett sätt att ta över partihandeln och att agerandet ligger inom ramen för Apotekets uppdrag från staten.
– Detta skulle vi gjort även om monopolet skulle bestå, sa Stefan Carlsson. Det finns ingen affärsrelation mellan apoteket och Medco idag. Vi har en diskussion med Medco, men ingen affärsrelation.


Sveriges Farmacevtförbund är nöjda med dagens händelsutveckling.
– Vi är mycket positiva till att Göran Hägglund i morse meddelade att han knyter till sig Lars Jeding och Ulf Öberg som rådgivare, det visar att han tar frågan på allvar, säger förbundsdirektör Lennart Axelsson. 
– Sen är det bra att Apoteket nu tydligt tar ett steg tillbaka i sina planer på partihandel när de säger att det bara handlar om att effektivisera detaljhandeln. Nu återstår bara att följa upp det som sagts idag. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng