Apoteket erbjuder förtidspension

Inför omregleringen erbjuder nu Apoteket vissa anställda avgångspension eller avgångsvederlag om de slutar i förtid. Till de två fackförbunden hör nu oroade och irriterade medlemmar av sig. Men på förbunden har man inte fått någon information från Apoteket.

10 jan 2008, kl 17:57
0

Apoteket har de senaste veckorna gått ut med ett erbjudande till anställda om att de kan få avgångspension eller avgångsvederlag om de slutar i förtid.
Men det här erbjudandet kände inte de två fackförbunden, Farmaciförbundet och Sveriges Farmacevtförbund till förrän medlemmar började höra av sig.
? Eftersom vi inte fått någon som helst information från företaget blev vi minst sagt tagna på sängen och kunde inte ge något annat råd än att de ska ta det lugnt och tänka sig för innan de skriver på, säger Tero Huhta, ombudsman på Farmaciförbundet.
De som hört av sig är såväl oroliga medlemmar som undrar om de måste gå med på att sluta i förtid liksom medlemmar som undrar varför de inte fått ett erbjudande.

Enligt Elisabet Linge Bergman
, presschef på Apoteket, är det ett helt frivilligt erbjudande som ett 50-tal medlemmar hittills fått. Hur många som hittills tackat jag vet hon inte än och kan inte heller säga om fler kommer att tillfrågas.
Erbjudandet är enligt henne en följd av förfrågningar från anställda, som inför de stora förändringar som företaget nu står inför, hört av sig och undrat över möjligheterna att gå i pension i förtid.
? Och det har tagits emot mycket positivt. Vi står ju inför en stor omställning och en del anställda som arbetat länge inom företaget vill sluta inför den.

Men förutom att företaget tillmötesgått vissa anställdas önskemål har det också gått ut erbjudande om avgångsvederlag på grund av arbetsbrist på lite längre sikt.
? Det är alltså inget generellt erbjudande för personer som uppnått en viss ålder. Eftersom det är rent individuella överenskommelser behövs inga förhandlingar.
Enligt Farmaciförbundet vill företaget att anställda som fått erbjudandet ska bestämma sig mycket snabbt, i princip på några dagar.
? Problemet är kanske främst de som erbjuds avgångsvederlag. Säg att man erbjuds en årslön om man slutar. Om man sedan har ett eller ett par år kvar innan pensionen ska man nog tänka sig för. Det kan vara svårt att få ett nytt arbete när du är 63 år, säger Tero Huhta.
? Det är helt klart att man nu börjar rusta inför omregleringen.
Han beskriver Apotekets agerande som godtyckligt och är irriterad över att arbetsgivaren valt att ensidigt själv bestämma vilka som ska tillfrågas.

De två facken
har nu vänt sig till Apoteket för att få klarhet i på vilka kriterier som personer väljs ut och vilka villkor som gäller.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng