Apoteket debatterar för avregelering

Monopolet har lett till onödigt höga läkemedelskostnader som gynnar läkemedelsindustrin. Det är därför som företagen hållit sig så passiva i debatten om apoteksmonopolet. Det skrev Apotekets vd Stefan Carlsson och marknadsdirektör Eva Fernvall på DN debatt i helgen.

17 mar 2008, kl 13:11
0

Enligt Stefan Carlsson och Eva Fernvall är en avreglering av apoteksmonopolet en nödvändig utveckling. I debattinlägget från i lördags skriver de att den oro som finns inför avskaffandet av monopolet är överdriven och att effekterna enbart kommer att bli positiva för medborgarna.

Framförallt menar Carlsson och Fernvall att läkemedelskostnaderna kommer att minska i och med att apotekskedjorna i framtiden kommer kunna förhandla ner priserna från läkemedelsföretagen. Det är också därför som industrin varit så tysta i debatten, menar debattörerna. De stora vinnarna på monopolet är industrin, och de ser att pengarna är på väg att omfördelas på ett sätt som ger industrin mer pengar.

Även tillgängligheten kommer att bli bättre. I debattinlägget refererar skribenterna till utvecklingen i Norge där antalet apotek har ökat med 54 procent sedan avregleringen av apoteksmarknaden för sex år sedan.  

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng