Annons

Apoteken gick miste om miljoner

Ett tekniskt fel hos TLV har medfört att 180 miljoner kronor i
ersättning till apoteksaktörerna uteblivit. Från nästa år väntas
generikatian höjas.

13 jun 2012, kl 12:24
0

Annons

I samband med apoteksomregleringen förstärktes handelsmarginalen med ett pengapåslag för expedition av utbytbara läkemedel, den så kallade generikatian. På grund av ett fel i Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, tekniska rutiner har ersättningen till apoteken uteblivit i vissa fall.

Enligt muntliga uppgifter från TLV:s generaldirektör Gunilla Hulth Backlund vid ett informationsmöte rör det sig om ett bortfall på uppskattningsvis 73 miljoner kronor per år eller totalt cirka 180 miljoner kronor sedan omregleringens start, skriver tidningen Svensk Farmaci.

Felet är nu åtgärdat. För att kompensera för intäktsbortfallet föreslås att generikatian höjs till 12,70 från nästa år, enligt information från TLV till apoteksaktörerna, skriver Svensk Farmaci. Men det är ännu inte beslutat.

Sveriges apoteksförening ska nu kartlägga problemet och därefter bestämma hur man går vidare.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng