Apotekarsällskapet besvikna på kompetenskravet

Det blir inget krav på apotekarkompetens för den läkemedelsansvarige på den nya apoteksmarknaden. Företrädare för apotekarkåren är besvikna på att regeringen inte skärpte formuleringen.

20 feb 2009, kl 15:00
0

In i det sista hoppades medlemmarna i nätverket Apotekarsällskapet att regeringen skulle kräva apotekarkompetens för läkemedelsansvariga på den omreglerade marknaden. Men när propositionen i dag överlämnades till riksdagen fanns inget sådant krav med. Formuleringen att ansvarig kan vara apotekare eller farmacevt gäller fortfarande och ordförande Hanna Gyllensten är besviken.
– Det är tragiskt att de inte lyssnat på oss och ändrat formuleringen, säger hon.

Så sent som i måndags hade företrädare för Apotekarsällskapet ett möte med Sofia Wallström på socialdepartementet som är samordnare för regeringens förslag till ny apoteksmarknad. De framförde då kritik mot formuleringen att ?apotekare eller annan farmaceut med tillräcklig kompetens och erfarenhet? ska kunna utses till läkemedelsansvarig på ett apotek.  I deras önskemål ska ordet ?tillräcklig? bytas ut mot ?motsvarande?.
Enligt de som var med på mötet var det positivt och utmynnade bland annat i att apotekarsällskapet ska ta fram förslag på en ersättningsmodell för farmaceutiska tjänster.

 Men enligt Hanna Gyllensten nu kommer de också att jobba vidare för att påverka politiker och allmänhet i frågan om professionen.
–  Vi kommer att arbeta för att informera och påverka allmänheten och de som ska rösta om lagförslaget, säger Hanna Gyllensten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng