Apotek följer inte patientsäkerhetslag

Enligt patientsäkerhetslagen ska alla apotek finnas med i Socialstyrelsens vårdgivarregister. Idag är det ett 70-tal av det drygt 1200 apoteken som gör det.

9 apr 2013, kl 11:23
1

Annons

För drygt två år sedan lex Maria-anmälde DocMorris en händelse som inträffat ett halvår tidigare på ett apotek i Sollentuna: En anställd hade av misstag använt samma lansetter ett antal gånger vid blodprovstagning.

Att det tog så lång tid innan händelsen överhuvudtaget lex Maria-anmäldes berodde på att det först var oklart om sådana här misstag på apotek skulle lex Maria anmälas.Men slutsatsen på Socialstyrelsen blev att eftersom apoteksverksamhet ska betraktas som hälso- och sjukvård skulle händelsen lex Maria-anmälas.

Två år efter anmälan har nu Socialstyrelsen blivit färdiga med sin utredning som bland annat innehåller kritik mot hur apoteket hanterat blodprovstagning och dokumentation.
En följd av utredningen är också att Socialstyrelsen upptäckt att mycket få apotek finns anmälda i det vårdgivarregister där alla som bedriver hälso-och sjukvård ska vara registrerade. Det var till exempel inte DocMorris.
– Eftersom apotek bedriver verksamhet på hälso- och sjukvårdens område ska de enligt patientsäkerhetslagen finnas med i registret, säger Pia Oscarsson inspektör på Socialstyrelsen som utrett DocMorris-fallet.
– Det är ett sätt att stärka vår tillsyn över apoteken, vi behöver ju veta var de finns.

Men idag är bara ett 70-tal av landets 1200 apotek anmälda till vårdgivarregistret.
– Så det är många som inte registrerat sig, konstaterar Lars Asteborg utredare på Socialstyrelsen.
Skälet till registreringen är bland annat att det på varje apotek ska finnas en lex Maria-ansvarig.

I princip skulle Socialstyrelsen kunna vitesförelägga apoteken att registrera sig, men myndigheten har valt samarbetsmetoden istället, säger Lars Asteborg.

– När vi får in ett ärende som rör apotek tittar vi vårt register, om de då inte är anmälda i vårdregistret uppmanar vi dem att anmäla sig.
DocMorris ska ha anmält sig i registret senast den 26 april enligt krav från Socialstyrelsen.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Samtliga apotek är i dag godkända av och därmed också anmälda till läkemedelsverket. Vid diskussion med socialstyrelsen har apoteksaktörerna ifrågasatt varför just apotek behöver vara registrerade i två register. Vi har också bett socialstyrelsen att undersöka, om man vidhåller behovet av dubbelregistrering, att undersöka möjligheten av att migrera över förtecknade apotek, från läkemedelsverkets fil till sin egen. Inget svar har erhållits.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng