Annons
Apotek en av få butiker med kontanter
Apotek och små servicebutiker hanterar ofta kontanter. Foto: Petra Hedbom

Apotek en av få butiker med kontanter

Idag är det i princip bara apotek och mindre servicebutiker som har kontanter i kassan. Det kan göra dem intressanta för rån.

29 aug 2013, kl 08:39
2

Annons

Under det första halvåret i år har tolv apotek rånats. Det är fler än under hela förra året. Ökningen hittills beror på en våg i Göteborg i början av året, då sex apotek rånades på mindre än en månad.
– Även om vi hade våra spår så gick det inte att binda någon vid brotten, säger Anders Lycke vid polisen i Göteborg.

Vid rånen i Göteborg, liksom majoriteten av de som skett hittills i år, har det främst handlat om kontanter, förutom några enstaka där det handlat om narkotiska medel.
Apotek är tillsammans med mindre servicebutiker i princip de enda butiker som idag har kontanter i kassan, säger Anders Lycke.
– Därför är de ju ett bra ställe att ”hämta pengar” på. Om man generaliserar är det väl ofta också lite äldre människor som är apotekens kunder och de använder generellt kontanter i högre grad än yngre, säger Anders Lycke.

Hittills har apotek varit förskonade från rån i någon större mängd och Anders Lycke tänker inte dra för stora växlar på utbrottet i Göteborg, men han menar att för den som behöver snabba pengar kan apoteken vara intressanta.
Eftersom rånen i Göteborg påminner mycket om varandra i tillvägagångssätt tror polisen att det är en eller två personer som stått för dem.Förutom att det finns en del kontanter i apoteksbutikerna finns det inte några övervakningskameror.
– Det är ju förklarligt utifrån att integritetsskyddet nog är större på ett apotek än i andra butiker, säger Anders Lycke.Däremot menar han att apoteken behöver en hantering av kontanter liknande den som många andra butiker idag har, det vill säga ett slutet system.

Leif Nilsson som sitter i Apoteksföreningens säkerhetsråd säger att det har diskuterats.
– Men det är mycket dyra system, speciellt om vi skulle ha det i alla receptkanaler. Och sedan hjälper ju inte det mot de rån där förövaren främst är ute efter narkotiska läkemedel.
Leif Nilsson understryker att fördubblingen under första halvåret är från mycket låga tal och han tror inte att det här ska tolkas som en ny trend.
– Eftersom antalet rån är så få kan det fluktuerar rätt kraftigt mellan två år. Det viktigaste för oss är att personalen utbildas och har en viss beredskap för sådana här situationer.

Det understryker man också på Arbetsmiljöverket dit alla rån ska rapporteras.
– Det är viktigt att man talat lagom mycket om sådana här situationer och att personalen verkligen fått inpräntat att absolut inte göra motstånd och att det aldrig är personalens fel när butiken blir rånad, säger Annie Runhammar på Arbetsmiljöverket.
Efter ett rån är det förstås viktigt att inblandad personal får allt stöd de behöver.
– Och min erfarenhet av rånen i Göteborg är att apoteken tagit exemplariskt hand om sin personal, säger Annie Runhammar.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Rubriken och slutsatserna verkar väldigt märkliga. Vilka vanliga butiker tar inte emot kontanter? H&M, Systembolaget, Lindex, Åhlens, Dressman, alla matvarubutiker i alla kedjor, bensinmackar osv osv? Vad menas?

  2. Det som sägs i artikeln är att en stor del av butikerna har ett särskilt slutet kassasystem inte att de inte tar emot kontanter. Det gör att de kontanter som kommer in inte ligger tillgängliga och kan därmed inte kommas åt av en eventuell rånare. Alla butiker tar emot kontanter men det är hur man hanterar dem i butiken som skiljer sig åt. Apotek använde sig inte av det slutna system som många andra butiker har. Mvh / Redaktionen